Wat betekent de actieradius van een e-bike?

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan wat de afstand is die gefietst kan worden met een accu die volledig is opgeladen tot het moment dat deze leeg is. Gemiddeld kan een fiets met 500 wattuur-accu met volledige ondersteuning 60 tot 70 km fietsen. In de praktijk kan dit per fiets verschillen. Hoe komt dit? En hoe wordt de afstand die een fiets kan afleggen exact berekend?

E-Bike

Wat is een actieradius?

Om de afstand te kunnen bereken die een fiets op een volledig opgeladen accu kan afleggen, wordt gebruik gemaakt van een formule. De actieradius kent een formule door het aantal ampère uur (Ah) te vermenigvuldigen met het aantal voltage (V). De uitkomst daarvan is het aantal Watt uur.

De formule luidt dan als volgt: Wh = Ah x V.

Een e-bike mag volgens de wet maar tot 25 kilometer per uur trapondersteuning bieden en daarbij over een output vermogen van maximaal 240 Watt mogen beschikken. Senioren wordt echter aangeraden om de snelheid per uur tot ongeveer 17 kilometer te beperken, zodat het reactievermogen optimaal blijft.

Lees de 5 belangrijkste aandachtspunten van de motor van de elektrische fiets.

Factoren actieradius elektrische fiets

Als de actieradius van een elektrische fiets wordt vermeld, dan geeft dat vaak niet de exacte afstand weer die met een volle accu kan worden gereden. De actieradius hangt niet alleen af van de eigen inspanning en de accu. De volgende factoren hebben ook hun weerslag op de afstand die men op een volle accu kan afleggen:

 • Tegenwind
 • Bandenspanning
 • Rijsnelheid
 • Gewicht berijder
 • Gewicht bagage
 • Acculeeftijd
 • Versnellingsgebruik
 • Staat van de weg
 • Temperatuur in omgeving

De temperatuur in de omgeving is een factor die vaak wordt onderschat. De capaciteit van een accu kan door kou met wel 30 procent afnemen. Verstandig is om de accu op de plaats van bestemming uit de fiets te halen en deze binnen op te bergen. Lees meer tips over hoe je de e-bike winterklaar kan maken.

Verschillen actieradius e-bike

Naast dat er veel verschillende factoren zijn die invloed hebben op de maximale rijafstand met gebruik van de accu op een elektrische fiets, zijn er ook op andere vlakken variaties te ontdekken. Zo hangt het ook namelijk van het merk af wat de actieradius is net als van het model en uiteraard van het type accu, waarmee de fiets is uitgerust. Er zijn bijvoorbeeld fietsmerken die bij het produceren van e-bikes van verschillende accu´s gebruikmaken. Het verschil van de actieradius bij een kleine accu en een grote accu kan in dat geval dan ook wel oplopen tot 70 kilometer.

Doorgaans bieden de kleinste accu´s van elektrische fietsen een actieradius van veertig tot vijftig kilometer. Er zijn echter ook e-bikes die over een actieradius beschikken van meer dan tweehonderd kilometer. In dat geval is er uiteraard wel sprake van een elektrische fiets in een wat hogere prijsklasse in vergelijking met een fiets die over een kleine accu met een actieradius van veertig of vijftig kilometer beschikt.

 • Fietsmerk
 • Model
 • Type accu

Trapondersteuning e-bike tot 25 kilometer per uur

Bij het kopen van een elektrische fiets is het belangrijk om op de accu te letten, want die bepaalt de actieradius. Als de e-bike vooral gebruikt wordt voor lange afstanden en om fietstochten te rijden, dan kan aangeraden worden om een accu met een e-bike aan te schaffen met een hoge actieradius.

Wil je een elektrische fiets kopen? We helpen je graag in de zoektocht naar een geschikte elektrische fiets!