Checklist voor het kopen van een elektrische fiets

Een checklist voor het kopen van een elektrische fiets komt goed van pas, want er zijn meerdere aandachtspunten, waarmee rekening gehouden kan worden. Het is natuurlijk de bedoeling dat er meerdere jaren plezier aan kan worden beleefd en het is dan ook aan te raden om met een aantal tips voor het kopen van een e-bike rekening te houden.

E-Bike

Gebruiksdoel e-bike

Het type gebruik is een van de eerste aandachtspunten om op te letten bij het kopen van een elektrische fiets. De eigenschappen waar een e-bike aan moet voldoen zullen namelijk afhankelijk zijn van het gebruiksdoel. Er kan een onderscheid gemaakt worden in het gebruik voor woon- en werkverkeer met een korte of lange afstand en tussen recreatief gebruik voor korte of lange afstand.

  • Korte afstand recreatief of voor woon- en werkverkeer
  • Lange afstand recreatief of voor woon- en werkverkeer

Actieradius

Dat het gebruiksdoel belangrijk is bij het kopen van een elektrische fiets komt doordat de actieradius daarbij een rol speelt. Met de actieradius wordt de afstand bedoeld die gereden kan worden met een volle fietsaccu. Voor korte afstanden geldt dat een actieradius van 75 kilometer voldoende zal zijn. Er kan bij een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur dan gemiddeld drie uur gebruik worden gemaakt van de e-bike voordat de accu leeg is.

Als er langere afstanden worden afgelegd, dan kan het aan te raden zijn om een elektrische fiets te kopen, waarbij de actieradius meer dan 75 kilometer bedraagt. Dat zal bijvoorbeeld al snel het geval zijn bij recreatief gebruik tijdens fietsvakanties. Verder geldt dat bij recreatief gebruik doorgaans de keuze wordt gemaakt voor een model met een derailleur.

Deze e-bikes hebben een sportieve uitstraling en het onderhoud is eenvoudig. Voor woon- en werkverkeer wordt weer aangeraden om een elektrische fiets met een naafversnelling en gesloten kettingkast aan te schaffen. Deze fietsen kunnen tegen een stootje en zijn onderhoudsarm.

  • Korte afstand: actieradius tot 75 km
  • Lange afstand: actieradius meer dan 75 m
  • Recreatief gebruik: derailleur
  • Woon- en werkverkeer: naafversnelling

Accu als aandachtspunt

De accu van de elektrische fiets is een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Er zijn verschillende soorten accu´s, zoals de NiMH-accu en de Li-ion batterij. De eerstgenoemde heeft als voordeel robuust te zijn met een hoge vermogensopname, maar kent ook nadelen. Bijvoorbeeld de gevoeligheid bij te hoge en te lage temperaturen. Dit soort accu´s kunnen maar beter niet volledig ontlaad worden.

De Li-ion batterij heeft als voordeel lichter te zijn en meer energie te kunnen opslaan. Bovendien kan de accu volledig worden ontladen. Nadeel is dat deze batterij duurder is. Er zijn ook nieuwe types beschikbaar op basis van de Lithium-ion technologie die een levensduur kent van ruim tien jaar.

Het is handig als de accu van de elektrische fiets afgenomen kan worden, want dat maat het opladen een stuk eenvoudiger. Zo hoeft niet de gehele fiets bij het stopcontact geplaatst te worden. Het is ook prettig als de accu snel oplaadt. Als dat niet het geval is, kan het handig zijn om een tweede accu aan te schaffen.

E-Bike Tips

Algemene tips voor kopen elektrische fiets

Er zijn uiteraard nog een aantal algemene tips die van pas komen bij het kopen van een elektrische fiets. Het gaat dan om het rekening houden met de juiste framehoogte,. Het gewicht van de e-bike en de aandrijving. Met betrekking tot de aandrijving geldt een voorwielaandrijving vaak goedkoper is en dat een achterwielaandrijving een vloeiend verloop geeft. De motor in het midden zorgt weer voor een laag zwaartepunt. Ga naar alle elektrische fietsen.

Heren die tot de groep senioren behoren, kunnen overwegen om een damesmodel aan te schaffen, zodat het gemakkelijker is om op en af de e-bike te stappen. Uiteraard dient het zadel het nodige comfort te bieden, zodat de vormgeving van het zadel nog meegenomen kan worden als aandachtspunt. 

  • Framehoogte
  • Aandrijving
  • Gewicht
  • Zadel

Uiteraard kan er met de prijs van de e-bike ook rekening worden gehouden. Er zijn meerdere prijsklassen beschikbaar voor elektrische fietsen en de modellen beschikken elk over unieke eigenschappen. Naast de elektrische fiets zijn er nog tal van andere fietsen verkrijgbaar op Fietsenopfietsen.nl. Wil je liever een bakfiets of een herenfiets kopen? Lees dan eerst de aankoopgidsen: tips voor kopen bakfiets & tips voor kopen herenfiets.

De bovenstaande tips en aandachtspunten vormen gezamenlijk een handige checklist voor het kopen van een elektrische fiets. Het aanbod kan altijd worden vergeleken op basis van de unieke eigenschappen en op basis van de prijs, zodat een bewuste keuze kan worden gemaakt voor het kopen van de ideale elektrische fiets.

Omafietsen

Disney Frozen 2 Meisjesfiets 16 inch - Blauw/ Paars
Disney Frozen 2 Meisjesfiets 16 inch - Blauw/ Paars
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  215,00 Special Price  175,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Damesfiets 28 inch - Göteborg Blue
Popal Daily Dutch Basic Damesfiets 28 inch - Göteborg Blue
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  469,00 Vanaf  375,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Damesfiets 28 inch N7 - Army Green
Altec Metro Damesfiets 28 inch N7 - Army Green
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  349,00 Special Price  289,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!