Mag ik een fiets meenemen in de bus?

Met de fiets in de bus naar een bestemming rijden om vanaf daar met de fiets verder te gaan, is natuurlijk in vele situaties een uitkomst. In de eerste plaats kan er dan vanaf huis naar de bushalte worden gefietst om dan met de fiets in de bus te stappen en op de eindbestemming weer verder te fietsen. Dat scheelt uiteraard veel tijd en biedt tegelijkertijd ook een bepaalde vrijheid.

Mag je met de fiets in de bus is een vraag die per vervoerder een ander antwoord kan opleveren. Er zijn in Nederland namelijk meerder busmaatschappijen actief en die kunnen elk hun eigen regels en voorwaarden stellen, zoals Arriva, Conexxion en Qbuzz. Over het algemeen geldt dat het bij deze vervoerders mogelijk is om een vouwfiets mee te nemen in de bus. Een gewone fiets mee in bus is alleen op bepaalde trajecten van Arriva toegestaan.

Bus

Fiets mee in bus

Een fiets mag mee in de bus als er sprake is van een vouwfiets, waar per vervoerder wel een aantal voorwaarden aan worden gesteld. Bovendien dient de veiligheid niet in gevaar te komen als een vouwfiets in de bus wordt meegenomen. Als de bus overvol is dan kan de chauffeur op basis van het waarborgen van de veiligheid besluiten om de fiets niet mee in de bus te nemen. De standaard voorwaarden van het meenemen van een vouwfiets in de bus zijn onder meer:

  • Chauffeur beoordeelt
  • Vouwfiets compact opgevouwen
  • Geen gewone fietsen

Doordat een fiets die kan worden opgeklapt zeer compact is, geldt dat een vouwfiets in de bus als handbagage wordt gezien. Er hoeven dan ook geen extra kosten worden gemaakt om de fiets in de bus te vervoeren. Het is wel te begrijpen dat het niet standaard mogelijk is om fietsen mee in bussen te nemen. Fietsen nemen doorgaans veel ruimte in beslag en de bus is er niet op ingerichte om bijvoorbeeld stadsfietsen, mountainbikes of omafietsen te vervoeren. Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Neem dan eens een kijkje bij de nieuwe transporter fietsen! Vóór 15:00 besteld, volgende werkdag in huis!

Omafietsen

Altec London Omafiets 28 inch - Zwart
Altec London Omafiets 28 inch - Zwart
Rating:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  299,00 Vanaf  235,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Verona Damesfiets 28 inch N7 - Grijs
Altec Verona Damesfiets 28 inch N7 - Grijs
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,00 Vanaf  329,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Paw Patrol Meisjesfiets 14 inch - Roze
Paw Patrol Meisjesfiets 14 inch - Roze
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  179,95 Special Price  149,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Tot wel 40% korting: kinderfietsen & damesfiets!

Uitzonderingen met fiets in de bus

De algemeen geldende regel is dat je niet met een fiets de bus in mag tenzij het een vouwfiets betreft en de chauffeur de situatie zodanig inschat dat het veilig is om de compacte fiets mee te nemen. Er gelden echter een aantal uitzonderingen. Zo biedt Arriva op een aantal buslijnen in verschillende plaatsen de gelegenheid om een fiets mee te nemen.

In de zomer is het bijvoorbeeld toegestaan om in de GoereeBus een fiets mee te nemen. Voor de buslijn 90 Den Haag – Nieuw Vennep is het eveneens toegestaan om fietsen te vervoeren net als voor de buslijn 194 Rotterdam – Bergambacht en buslijn 196 Gouda – Rotterdam via Oudekerk. Bij de genoemde buslijnen geldt dat fietsen gratis kunnen worden meegenomen.

  • GoereeBus in zomer
  • Buslijn 90 Den Haag – Nieuw Vennep
  • Buslijn 194 Rotterdam – Bergambacht
  • Buslijn 196 Gouda – Rotterdam via Oudekerk

Het is uiteraard aan te raden om bij het voornemen een fiets mee te nemen in de bus na te gaan of de mogelijkheid bestaat bij de betreffende vervoerder en aan welke voorwaarden dan moet worden voldaan. Ook bij de mogelijkheid om de tweewielers mee te nemen op de genoemde buslijnen geldt altijd dat vanwege de veiligheid geweigerd kan worden de fiets mee te nemen.

Indien er met de trein wordt gereisd met een fiets en het traject om bepaalde redenen met een bus moet worden vervolgd, waarbij er sprake is van trein vervangend busvervoer, dan geldt dat de fiets niet kan worden meegenomen. De inrichting van dergelijke bussen die het treinvervoer moeten vervangen, is daar namelijk niet geschikt voor. Lees meer over fiets meenemen in de trein. Fiets meenemen in de metro? Lees snel het artikel.

Indien de fiets op het gewenste traject niet kan worden meegenomen in de bus, dan dient uiteraard voor een andere oplossing gekozen te worden. Het is bij dagelijks woon-werkverkeer bijvoorbeeld mogelijk om op de plaats van bestemming, waar de bus stopt een fiets te stallen, zodat vanaf dat moment de route op de fiets kan worden voortgezet. Of het is mogelijk om een vouwfiets aan te schaffen die vrijwel altijd kan worden meegenomen als handbagage.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________