Fiets meenemen op vakantie: hoe doe ik dat?

Fietsen op vakantie is een populaire activiteit. Het is een prachtige manier op de omgeving te verkennen. Het is natuurlijk het prettigst om de eigen fiets mee te nemen op vakantie. Zo heb je het comfort van je eigen fiets en geen extra kosten van de fietsverhuur. Er zijn verschillende manieren om de fiets mee te nemen. Dit hangt natuurlijk ook af van de manier waarom je naar je vakantiebestelling gaat. Wij nemen je mee in alle mogelijke manieren om je trouwe tweewieler mee te nemen.

Fietsendrager

Met de auto

Bij het meenemen van fietsen op vakantie met de auto zijn er verschillende opties beschikbaar:

  • Fietsdrager op trekhaak: een trekhaak fietsendrager is geschikt voor het vervoer van maximaal 4 fietsen. Houd wel rekening met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Kies voor een geschikte drager. Voor het vervoeren van mountainbikes is er namelijk een bredere wielgoot nodig dan voor een toerfiets. (Lees hier de tips over hoe je een fietsendrager bevestigt)
  • Vervoer op autodak: je kunt de fietsen vervoeren op het dak. Houd er wel rekening mee dat dit voor meer weerstand zorgt dan een fietsendrager. Meer weerstand zorgt voor meer brandstofgebruik. Ook moet je de fietsen hoog optillen
  • Fietsen op kofferbak/vijfde deur: als je geen trekhaak hebt, is er de optie om een fietsendrager te bevestigen aan je kofferbak. Dit is alleen niet ideaal als je vaak in je kofferbak moet zijn om spullen in- en uit te laden

Bagage

Met de trein

De fiets meenemen in de trein is een flexibele manier van reizen. Stap uit in elke willekeurige stad en verken de omgeving met je eigen fiets. Doe dit in eigen land of zelfs in het buitenland.

De NS biedt mogelijkheden om de fiets in de trein mee te nemen. Voor 6 euro heb je al een kaartje voor je fiets. Reizen met je fiets mag alleen buiten de spitstijden. In de zomermaanden Juli en Augustus gelden deze spitsuren niet. Ook in het weekend kun je gewoon op elke gewenste tijd met de fiets de trein in.

Ga je met de trein naar het buitenland, dan is het ook een optie om je eigen fiets mee te nemen. Vanuit Nederland rijdt er een internationale trein, waarin fietsen kunnen worden meegenomen. Dat kan ook in de Thalys of bijvoorbeeld in de TGV en in de Intercity die naar Brussel rijdt. Voor elke vervoerder gelden weer andere eisen. Zoek dit voor je vertrek goed uit. Lees hier onze uitgebreide tips over fiets meenemen in de trein.

Met het vliegtuig

Vliegen met je eigen fiets? Ook dat kan! De fiets wordt als speciale bagage aangemerkt en daarvoor wordt een bepaalde prijs bepaald. De hoogte van de prijs is daarbij afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Lees hier meer over een fiets meenemen in het vliegtuig.