Hoe bevestig ik een fiets op de fietsendrager?

Een fiets op de fietsendrager bevestigen is heel eenvoudig, maar de wijze waarop dat gedaan kan worden, is uiteraard afhankelijk van het soort fietsenrek. Het is ideaal om de fiets mee te nemen op vakantie of om ergens naar toe te rijden met de auto om een bepaalde fietsroute te volgen. Er is volop keuze om een fietsenrek voor een auto aan te schaffen, waarbij er een eerste onderscheid gemaakt kan worden tussen een fietsenrek zonder trekhaak en een fietsendrager bevestigen op een trekhaak.

Fietsendrager

Fiets bevestigen op fietsendrager op trekhaak

Het fietsenrek voor de auto op de trekhaak biedt de gelegenheid om meerdere fietsen mee te nemen. De eerste fiets kan gemakkelijk op de achterste wielgoten worden geplaatst. Het is belangrijk om daarna de klem voor het frame in de goede richting te draaien en deze aan het frame te bevestigen. Zorg ervoor dat de klem stevig vast komt te zitten.

De wielen van de fiets dienen ook vastgezet te worden en dat kan door het bevestigingssysteem dat daarvoor is bestemd te gebruiken. Vervolgens kan de tweede fiets op de fietsdrager op de trekhaak worden bevestigd. De eerste stap wordt daarbij herhaald door de frameklem te bevestigen en deze stevig vast te draaien. Daarna kunnen de wielen van de tweede fiets met het bevestigingssysteem worden vastgezet.

  1. Zet de fiets op de wielgoten die zich achteraan bevinden
  2. Bevestig de frameklem en draai de klem stevig vast
  3. De wielen kunnen worden vastgezet met het bevestigingssysteem
  4. Een tweede fiets wordt op dezelfde manier geplaatst op de vrije wielgoten

Wil je je fiets meenemen op vakantie? Druk dan op de link.

Fietsenrek voor auto

Bij de keuze voor een fietsendrager is het belangrijk om uit te gaan van het aantal fietsen dat wordt meegenomen met de auto. Ook de vraag waar het fietsenrek gemonteerd kan worden, is daarbij belangrijk. Indien de auto met een trekhaak is uitgerust, dan is het aan te raden om een fietsendrager voor een trekhaak aan te schaffen. Doorgaans passen fietsenrekken op elke trekhaak en anders kan een koppelstuk nog uitkomst bieden. Er zijn veel fietsendragers die een beperkt gewicht kunnen dragen tot ongeveer 50 kilogram.

Omafietsen

Altec Urban Transportfiets 24 inch - Jeans Blue
Altec Urban Transportfiets 24 inch - Jeans Blue
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  379,00 Special Price  319,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Melody Meisjesfiets 18 inch - Pastel Rood
Volare Melody Meisjesfiets 18 inch - Pastel Rood
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,95 Special Price  209,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Transporter 28 inch - Groen
Spirit Transporter 28 inch - Groen
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,00 Special Price  359,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Fietsendrager zonder trekhaak

Als de auto niet over een trekhaak beschikt, dan biedt een andere mogelijkheid uitkomst. Er kunnen bijvoorbeeld ook fietsen worden vervoerd op de kofferdeksel of op de vijfde deur. Er zijn daarvoor praktische systemen ontwikkelend die gemakkelijk op de auto bevestigd kunnen worden met een zogenoemde snelbevestiging. Een dergelijke fietsendrager kan vier fietsen vervoeren en beschikt over een rubberen bescherming dat schade aan de lak van de auto voorkomt.

Op het dak van de auto is er ook gelegenheid om fietsen te vervoeren. Deze optie is zowel geschikt voor auto’s met een trekhaak als voor auto’s zonder trekhaak. Dat is bijvoorbeeld ideaal als er een caravan of aanhanger achter de auto wordt geplaatst. Er is echter ook een nadeel aan verbonden en dat is dat er veel wind kan worden gevangen en dat leidt tot een hoger verbruik van brandstof. Bovendien kan het geluidshinder opleveren. Verder geldt dat er dakdragers op het dak van de auto gemonteerd moeten worden. Ook dient rekening gehouden te worden met de maximale belasting van het autodak.

Overigens zijn er ook speciale fietsendragers die op de caravan aan de achterzijde gemonteerd kunnen worden en ruimte bieden tot en met het vervoer van drie fietsen.

  • Fietsendrager op kofferdeksel of vijfde deur
  • Fietsen vervoeren op dak van de auto
  • Fietsen vervoeren achterop caravan

Wist je dat een fietser in Nederland gemiddeld 1.000 km per jaar fietst? Lees de cijfers over Nederland als fietsland.

Soort fiets en fietsenrek

Doorgaans zijn de standaard fietsendragers geschikt om toerfietsen of stadsfieten op te plaatsen en mee te nemen. Als het de bedoeling is om een mountainbike te vervoeren, dan wordt aangeraden om voor een fietsenrek te kiezen die over brede wielgoten beschikt. De banden van een mountainbike zijn namelijk breder. Zoek je liever een goedkope omafiets? Kijk dan bij het assortiment op Fietsenopfietsen.nl. Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag in huis.

Er zijn nog een aantal regels, waarmee rekening gehouden moet worden als een fiets op een fietsendrager op de trekhaak of op het fietsenrek zonder trekhaak wordt bevestigd. Aan beide kanten van de wagen mag een fiets namelijk niet verder dan 20 centimeter uitsteken.

Het is altijd belangrijk dat de kentekenplaat zichtbaar blijft en dat de achterlichten van de auto zichtbaar blijven. Als dat laatste niet het geval is, dan kan het nodig zijn om een verlichtingsbalk aan te brengen. Er kan een witte kentekenplaat op de fietsdrager worden bevestigd, zodat het kenteken zichtbaar is.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________