Fietsstuur verstellen: hoe doe ik dat?

De hoogte van het stuur van de fiets dient goed te zijn afgesteld om zo een optimaal fietscomfort te kunnen ervaren. De lengte speelt daarbij uiteraard een rol, maar ook de eigen voorkeur ten aanzien van de zithouding. Een fietsstuur verstellen is in ieder geval heel eenvoudig en kan door iedereen binnen vijf minuten gedaan worden.

Bij een fietsstuur afstellen, zal het afhankelijk van het type fiets zijn of er ook gereedschap nodig is. Bij nieuwe fietsen is het namelijk heel gemakkelijk om het fietsstuur hoger te zetten met de hand, zodat er geen gereedschap meer nodig is. Doordat een stuur op meerdere manieren kan worden afgesteld, zullen hieronder de verschillende opties worden besproken. Tot slot wordt nog even aandacht besteed aan het vervangen van een fietsstuur.

fietsstuur verstellen

Fietsstuur hoger zetten

Bij een oude fiets kan er nog sprake zijn van het systeem, waarvan het stuur niet gekanteld kan worden, maar alleen hoger of lager kan worden afgesteld. In dat geval is er sprake van een stuurpen met een moer die zich als het ware vastklemt als de zeskantige bout bovenop het stuur wordt aangedraaid. Het stuur wordt dan in het balhoofd geklemd. Om de bout los te draaien kan steeksleutel 13 worden gebruikt. Het fietsstuur hoger zetten kan vervolgens door het stuur naar links en rechts te bewegen en op hetzelfde moment het stuur omhoog te trekken.

 • Steeksleutel 13
 • Bout losdraaien
 • Stuur naar links en rechts bewegen
 • Op hetzelfde moment omhoog trekken
 • Bout weer vastdraaien

In het geval dat het stuur ook gekanteld kan worden, zal er sprake zijn van een stuurpen die over een schuine moer beschikt. Als de moer is afgedekt met een plastic beschermdopje, dan kan deze er met een schroevendraaier gemakkelijk afgehaald worden. De stuurpen verstellen kan met behulp van een inbussleutel door de inbusbout los te draaien en het stuur vervolgens omhoog te trekken.

 • Inbussleutel
 • Inbusbout losdraaien
 • Stuur omhoog trekken
 • Inbusbout weer vastdraaien

Benieuwd naar welke spatborden geschikt zijn voor de winter?

Omafietsen

Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Wit
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Wit
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,00 Aanbiedingsprijs  359,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Waardering:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,00 Vanaf  199,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mat Zwart
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mat Zwart
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,00 Aanbiedingsprijs  359,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Nu tot 40% korting op elke kinderfiets!

Stuurpen verstellen met de hand verstelbaar stuur

Tegenwoordig worden er veel fietsen gemaakt die over een met de hand verstelbaar stuur beschikken. Het spreekt voor zich dat het op deze manier heel gemakkelijk is een fietsstuur hoger te zetten op de gewenste positie. Het fietsstuur afstellen kan bij deze nieuwere fietsen door de blokkade van de stuurpen te openen.

Vervolgens kan de gewenste positie van het stuur worden ingesteld door het stuur omhoog te trekken. Daarna kan de blokkade van de stuurpen weer worden gesloten. Het is aan te raden om daarna nog even te controleren of de stuurpen echt geblokkeerd is door de handremmen in te knijpen en druk te zetten op het voorwiel van de fiets.

 • Blokkade stuurpen openen
 • Stuur hoger zetten
 • Blokkade stuurpen sluiten
 • Controleren of stuurpen vastzit

Het is uiteraard belangrijk dat de hoogte van het stuur zodanig is afgesteld, dat het comfortabel is om te fietsen. De ideale zithouding wordt bereikt als de ellenbogen zich in een licht geboden positie bevinden. Bij de aanwezigheid van een kantelbaar stuur kan het stuur in die positie worden gezet die als het meest aangenaam wordt ervaren. Het is in elk geval belangrijk dat het stuur niet hoger wordt afgesteld dan de markering aangeeft. Indien dat wel het geval is, dan bestaat de mogelijkheid dat het stuur gaat buigen of zelfs kan afbreken. Heb je een nieuwe fiets bij Fietsenopfietsen.nl besteld? Lees hier de gebruiksaanwijzing om de fiets gebruiksklaar te maken!

> Op zoek naar een fiets met een degelijke prijs/kwaliteit verhouding? Bekijk deze fietsen van Popal!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Fietsstuur vervangen

Het vervangen van een fietsstuur kan om verschillende redenen gedaan worden. Bijvoorbeeld om een betere zithouding te realiseren. Het is belangrijk om een stuur te kopen dat over dezelfde maten beschikt als het bestaande fietsstuur. Het gaat dan om de diameter van de stuurpen. Het oude stuur kan worden verwijderd en als deze over handvatten beschikken met remhendels, dan zullen deze er uiteraard ook vanaf moeten worden gehaald om er na het bevestigen van het nieuwe stuur weer op te zetten. Ben je op zoek naar een stevige damesfiets of herenfiets? Bij Fietsenopfietsen.nl is er voor ieder budget een geschikte fiets!

Bij het bevestigen van het nieuwe stuur is het belangrijk dat het stuur in de juiste positie wordt ingesteld. Nadat het fietsstuur is vervangen kunnen de handvatten met de remhendels weer aan het stuur worden bevestigd. Eventueel kan daarvoor wat ontvetter worden gebruikt, zodat de handvatten wat soepeler aangebracht kunnen worden. Houd er wel rekening mee dat niet te veel ontvetter gebruikt moet worden en dat het enkele dagen duurt voordat het middel is opgelost. 

> Vóór 15:00 besteld, volgende werkdag in huis!