Met de fiets een prachtig eiland verkennen: een fietsvakantie op Malta

Er zijn vele manieren om het prachtige landschap van Malta te verkennen. Veel mensen kiezen ervoor om het eiland wandelend te verkennen, maar je kunt ook een hele leuke fietsvakantie organiseren op Malta. In dit artikel lees je hier meer over.

Algemene informatie over Malta

Malta is het grootste eiland van een eilandengroep, die samen de republiek Malta vormen. Het eiland is 246 vierkante kilometer groot en ligt middenin de Middellandse Zee. Je vindt het eiland ten noorden van Afrika en ten zuiden van Sicilië. De hoofdstad van het eiland Malta is Valletta. De locals spreken Engels.

3x leuke fietsroutes op Malta

De afgelopen jaren is er ruim 1000 kilometer aan fietspaden aangelegd op Malta. Je hoeft je dan ook zeker niet te vervelen tijdens jouw fietsvakantie op het eiland.

De volgende drie fietsroutes zijn zeker de moeite waard om te volgen:

  • De fietsroute vanuit Rabat naar Kuncizzjoni, Dingli, Bahrija, Mgarr, Mosta en Mdina. Deze route is 34 kilometer lang en geschikt voor fietsers van alle leeftijden.
  • De fietsroute van Rabat naar Buskett, Girgenti, Ghar Lapsi, Qrendi en Siggiewi. Deze route is 27 kilometer lang en iets pittiger dan de eerste route. Dit komt omdat je meer hellingen tegenkomt als je deze route volgt.
  • De fietsroute van Mgarr langs de kustlijn van het eiland. Je rijdt door diverse pittoreske dorpjes in Gozo, waaronder Zebbug, Xaghra en Qala. Deze route is 42 km lang en voornamelijk geschikt voor ervaren fietsers, ofwel mensen die het gewend zijn langere afstanden te fietsen en bovendien steile hellingen te nemen.

Je kunt een of twee routes volgen tijdens je fietsvakantie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle drie de fietsroutes te volgen. Daarnaast kun je ook gewoon zonder route en eindbestemming rondfietsen op Malta, want ook op deze manier kun je de natuur van het eiland goed bewonderen.

> Gratis verzending op het gehele assortiment: Bekijk nu onze herenfietsen!

De staat van de wegen

Omdat de wegen op Malta pas een paar jaar oud zijn, zijn ze in goede staat. Alleen de kleinere wegen op het eiland, die al langer geleden aangelegd zijn, kunnen van minder goede kwaliteit zijn.

fietsvakantie op Malta

De beste periode voor een fietsvakantie op Malta

Je kunt het beste een fietsvakantie op Malta organiseren in het voorjaar. In het voorjaar is de temperatuur niet alleen aangenaam, maar is het bovendien rustiger op het eiland. In de zomer stijgt de temperatuur al snel en is het bovendien erg druk. Malta is namelijk een populaire vakantiebestemming.

> Bestel nu een loopfietsje: Vóór 13.00 uur besteld = morgen in huis!

Een fiets huren op Malta

De meeste mensen kiezen ervoor een fiets te huren op Malta, in plaats van hun eigen fiets naar het eiland mee te nemen. Dit is niet zo vreemd, want het is nogal een gedoe om je fiets naar het eiland te vervoeren. Kies je er toch voor om je eigen fiets mee te nemen naar Malta? Neem dan voldoende reserve-onderdelen mee, want er zijn niet veel fietsenmakers en fietsenwinkels op het eiland.

Besluit je toch een fiets te huren, dan is het erg belangrijk om een goed verhuurbedrijf te zoeken. Lang niet alle bedrijven die fietsen verhuren, bieden hoogwaardige fietsen aan. Je kunt best op een slechte fiets rondrijden als je niet zo ver hoeft te fietsen, maar dit is niet aan te raden als je een of meerdere van bovenstaande fietsroutes wil volgen.

Voor je een fiets huurt, controleer je deze altijd goed. Ook test je de fiets even, door hier een klein rondje op te fietsen. Is de fiets van slechte kwaliteit, dan kun je beter ergens anders een fiets huren. Het is namelijk zonde als je niet optimaal kunt genieten van je fietsvakantie op Malta door een slechte fiets.

Ook interessant: Fietsvakantie in Moldavië!