Een fietsvakantie door Oostenrijk: 3x de mooiste routes en praktische tips

Oostenrijk is een heerlijk fietsland. Je kunt hier sportieve fietstochten door de bergen maken, maar er zijn ook vrij toegankelijke routes voor gezinnen uitgestippeld in het land. Wil jij een fietsvakantie door Oostenrijk organiseren? Lees dan in dit artikel welke drie fietsroutes het mooist zijn en welke praktische tips jij kunt gebruiken om jouw fietsvakantie voor te bereiden.

3x de mooiste fietsroutes in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn duizenden kilometers aan fietspaden aangelegd. De mooiste fietsroutes in het land, zijn de volgende:

  • De Tauerrn fietsroute.
  • De Slow Bike Tour
  • De Mur fietsroute.

De Tauerrn fietsroute begint in het dal van de watervallen van Krimml, de hoogste watervallen van Midden-Europa. De fietsroute loopt langs de twee grote rivieren van Oostenrijk (Salzach en Saalach) en is in totaal 270 kilometer lang. Je kunt de route eventueel uitbreiden naar 310 kilometer.

Fietsvakantie door Oostenrijk

De Slow Bike Tour is een vrij nieuwe fietsroute. Deze route kun je niet alleen fietsen met een gewone fiets, maar ook met een e-bike. De route gaat door de regio’s Beieren, Salzburg en Opper-Oostenrijk en is in totaal 160 kilometer lang. Ondanks de hoogteverschillen tijdens de route, is deze fietsroute prima te doen met kinderen.

Tot slot is er nog de Mur fietsroute. Deze route begint in Hohe Tauern, een nationaal park in Oostenrijk. De route volgt de rivier de Mur en voert onder andere langs bergen en weides in de Alpen. De route is 345 kilometer lang en eventueel uit te breiden naar 360 kilometer lang.

> Ben je op zoek naar een ander land dan Oostenrijk? Bekijk hier onze tips voor een fietsvakantie door Schotland.

Op fietsvakantie door Oostenrijk? Bereid je goed voor

Nu je weet welke prachtige fietsroutes er uitgestippeld zijn in Oostenrijk, heb je vast veel zin gekregen om op de fiets te stappen. Toch kun je beter niet meteen vertrekken, want je moet jouw fietsvakantie door Oostenrijk wel goed voorbereiden. Wij geven je graag enkele praktische tips voor een goede voorbereiding:

  • Stippel je route van tevoren uit en neem de route met je mee. Niet alleen op je telefoon, maar ook op papier. Mocht er iets mis gaan met je telefoon, dan heb je de route altijd bij de hand.
  • Vergeet je helm niet. Als volwassene ben je niet wettelijk verplicht een helm te dragen, maar zeker in de bergen is dit wel zo veilig. Kinderen tot en met 12 jaar oud zijn wel verplicht een helm te dragen op de fiets.
  • Neem een vestje mee op de fiets. Ook als je in de zomer fietst, kan het flink fris worden in de Oostenrijkse bergen. Neem daarom altijd een jasje met je mee, ook als je hoge temperaturen verwacht.
  • Ga je met de e-bike fietsen? Zoek dan van tevoren uit waar je jouw accu op kunt laden. Zeker als je niet zonder je motortje kunt fietsen, is het belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Fietsen is heerlijk, maar het is ook leuk om van je omgeving te kunnen genieten zonder dat je op de fiets zit. Maak je een planning voor jouw fietsvakantie, zorg er dan voor dat je voldoende speling voor vrije tijd in je plan opneemt.

Verder raden wij je aan om je fiets goed te controleren voor je op vakantie gaat. Doen de lichten het goed, werken de remmen goed (ook op een helling!) en zijn de banden goed opgepompt? Controleer ook of alle onderdelen van de fiets goed vast zitten, of je zadel lekker zit (je moet hier namelijk uren op zitten) en of je bel het goed doet. Wil je zeker weten dat je fiets lekker fietst, dan laat je deze even door de fietsenmaker controleren voor je op vakantie gaat.

Omafietsen

Spirit Cargo Transportfiets 24 inch 3V - Mat Zwart
Spirit Cargo Transportfiets 24 inch 3V - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  499,00 Special Price  399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Melody Kinderfiets - Meisjes - 24 inch - Pastel Rood - Prime Collection
Volare Melody Kinderfiets - Meisjes - 24 inch - Pastel Rood - Prime Collection
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  319,95 Special Price  269,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 24 Inch 3V - Donkere Grijs
Altec Dutch Transportfiets 24 Inch 3V - Donkere Grijs
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  439,00 Special Price  379,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Op zoek naar een nieuwe herenfiets of damesfiets? Voor het maken van een lange fietstocht is het prettig om een fiets met versnellingen te nemen. Neem de verschillende productspecificaties rustig op je gemak en kijk welke fiets het beste bij je 'fiets'doel past.