Geschiedenis van de omafiets: van vroeger tot nu

Denk je aan Nederland, dan denk je aan fietsen. En het soort fiets waar je dan al snel aan denkt is de omafiets. Dit is de fiets die je in een stad het meeste terug ziet in het straatbeeld. Het is het perfecte vervoersmiddel om snel van punt A naar punt B te komen. We nemen je mee in de ontwikkeling van de omafiets.

Opoefiets

Het ontstaan van de omafiets

De geschiedenis van de omafiets voert terug naar de negentiende eeuw toen het frame met een gebogen bocht werd gemaakt. Er kan gesteld worden dat de term omafiets tot 1950 op iedere damesfiets van toepassing was en dat ook heren van dit type fiets gebruikmaakten.

In het jaar 1950 is er een omslag gekomen. Vanaf die tijd werden er ook andere modellen damesfietsen ontwikkeld. Men was toen op zoek naar een hipper model. Een omafiets werd gezien als oubollig en kreeg de stempel ouderwets. Het imago van de omafiets kreeg een flinke knauw.

Jaren 70 en 80

In de jaren zeventig en tachtig kwam de omafiets weer volop in de belangstelling te staan. De naam is niet gewijzigd en verwijst nog altijd naar de standaard damesfiets, zoals deze voor 1950 in het straatbeeld aanwezig was. Het nostalgische uiterlijk sprak in de jaren zeventig en tachtig de jongeren aan. De omafiets was bezig met een comeback. Er zijn natuurlijk ook enkele veranderingen gekomen om de fiets in de jaren zeventig en tachtig meer eigentijds te maken, zoals dat de omafiets niet standaard alleen in zwart verkrijgbaar was, maar eveneens in opvallende kleuren.

De omafiets nu

Ook nu nog is de omafiets niet weg te denken aan het straatbeeld en de populariteit heeft vanaf de jaren zeventig tot heden dan ook stand gehouden. Ondanks dat er in de afgelopen decennia andere typen fietsen eveneens gewild waren, heeft dat de populariteit van omafietsen niet ondermijnd. Uiteraard zijn de omafietsen van nu qua techniek, kleur en uitvoering niet meer te vergelijken met de damesfietsen van voor 1950 of van de jaren zeventig en tachtig. De ontwikkeling heeft namelijk niet stilgestaan, zodat de mogelijkheden alleen maar uitgebreider zijn geworden. Wist je dat de mountainbike ook een rijke historie kent? Lees het artikel over de geschiedenis van de mountainbike!

Omafiets

Typische kenmerken van een omafiets

De vormgeving is het meest typerende kenmerk van een omafiets. Maar hiernaast spelen ook andere kenmerken een rol bij de omafiets. Hieronder die je de dingen die altijd wel terug te vinden zijn op een omafiets:

  • Frame: een deel van het frame bestaat uit een rechte buis met daarboven een gebogen buis die omhoog loopt in de richting van het stuur
  • Stuur: het stuur van een omafiets is altijd recht
  • Rem: een omafiets is meestal uitgerust met een terugtraprem

Veranderingen

De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Zo is het tegenwoordig mogelijk om een omafiets uit te rusten met handremmen en versnellingen. De omafietsenvan tegenwoordig zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en zelfs met prints. Omafietsen worden tegenwoordig ook al voor kinderen gemaakt. Ook het comfort is verbeterd al is de zithouding altijd fijn geweest. De bocht in het frame en het rechte stuur maken dat je rechtop op de omafiets zit. Dit is een houding die je goed lang volhoudt.