Hoe repareer ik mijn fietslamp?

Een fietslamp repareren of vervangen, is een klus die gemakkelijk zelf geklaard kan worden, zodat de fiets niet naar de fietsenmaker gebracht hoeft te worden. Met betrekking tot de fietsverlichting kan er een onderscheid gemaakt worden tussen verlichting die op basis van een dynamo werkt en verlichting die functioneert door een batterij.

Als het fietslicht kapot is, dan is het zeker aan te raden om de fietslamp te repareren. Het is namelijk voor elke fietser in Nederland verplichting om in schemer of in het donker het voor- en achterlicht aan te zetten of van losse fietslampen gebruik te maken. Als een fietser in het donker rijdt zonder fietsverlichting doordat deze kapot is, dan kan de politie een bekeuring uitdelen.

Batterij

Fietslamp op batterij repareren

Als er sprake is van fietsverlichting op batterijen, dan ligt het voor de hand om na te gaan of de batterijen wellicht leeg zijn als de lamp het niet meer doet. De snelste oplossing is dan het aanschaffen van nieuwe batterijen en de oude te vervangen. Het kan echter ook zo zijn dat het lampje zelf kapot is. In dat geval wordt aangeraden om de fietslamp te vervangen. Het onderdeel kan online worden besteld, maar ook worden aangeschaft in een fietsenwinkel. In het laatste geval wordt aangeraden om de fietslamp mee te nemen naar de fietsenwinkel.

  • Lege batterij vervangen
  • Fietslamp vervangen
  • Onderdeel online bestellen
  • Onderdeel in fietsenwinkel kopen

Fietslamp met dynamo repareren

Een fietslamp met dynamo is gevoeliger voor storingen en defecten doordat er sprake is van bedrading, dynamo en fietslamp. Als de fietsverlichting het niet meer doet, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Het lampje kan bijvoorbeeld kapot zijn en moeten worden vervangen, maar het kan ook zijn dat de bedrading op een bepaalde positie is losgekomen of kapot is. De dynamo zelf kan uiteraard ook defecten vertonen of niet meer goed aansluiten.

Het is aan te raden om eerst te controleren of het loopwieltje van de dynamo nog goed tegen de band aanloopt en de bedrading te controleren. Als dat allemaal goed is, dan kan het fietslampje kapot zijn en kan er een nieuwe worden aangeschaft. Als een draadje los is geraakt, dan kan deze weer op de juiste positie worden bevestigd. Een kapotte dynamo kan vervangen worden, maar er kan dan ook de keuze worden gemaakt om de fietsverlichting te vervangen door een fietslamp op batterijen.

 

  • Controleer bedrading
  • Controleer dynamo
  • Fietslamp vervangen
  • Bedrading herstellen
  • Dynamo vervangen
  • Batterijverlichting aanschaffen

 

Mat zwarte Popal Daily Dutch 26 inch jongensfiets: Verzending = gratis!

Als beide lampjes van de fiets het niet doen, dan kan de kans bestaan dat er sprake is van een slecht contact met de dynamo. De twee draden moeten goed zijn verbonden. De draadeinden dienen koperkleurig te zijn en dat kan gecontroleerd worden door de draad los te halen en na te gaan of er geen sprake is van corrosie. Zijn de uiteinden niet meer koperkleuring, dan wordt aangeraden om het aangedane stukje van de draad te knippen en vervolgens een deeltje plastic te verwijderen om de draden weer goed te kunnen aansluiten.

De dynamo kan van de fiets worden afgehaald met steeksleutel 10 om te ontdekken of er sprake is van roest. De roest kan verwijderd worden, waarna de dynamo weer op de fiets gemonteerd kan worden. Wist je dat er de in wintermaanden veel fietsongelukken ontstaan door glad weer? Lees de 5 tips om niet uit te glijden bij glad weer.

fietsverlichting repareren

Losse fietsverlichting

Een fietslamp repareren, kan afhankelijk van het probleem eenvoudig zijn, bijvoorbeeld door een fietslamp te vervangen. Als een dynamo moet worden losgehaald en schoongemaakt neemt dat net als het repareren van de bedrading wat meer tijd in beslag. Kapotte fietsverlichting kan echter ook een terugkerend probleem worden. In dat geval kan de keuze worden gemaakt om de fietsverlichting helemaal te vervangen of van losse fietsverlichting gebruik te maken.

Losse fietsverlichting kan op de borst of rug worden vastgemaakt en goed zichtbaar zijn. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen, maar continu branden. Fietsverlichting moet dan ook aan meerdere voorwaarden voldoen, zoals:

  • Wit of geel licht voor
  • Rood licht achter
  • Fietslampen aan fiets of op borst en rug
  • Verlichting moet goed zichtbaar zijn
  • Vooruit en achteruit in rechte positie schijnen
  • Niet knipperen, maar continu branden

Wist je dat een reflector verplicht is? Daarnaast is het ook nog officieel verplicht dat de pedalen van de fiets over gele reflectoren beschikken en er achter een rode reflector is bevestigd. Banden of wielen dienen wit of geel te reflecteren met de aanwezigheid van veiligheidsstrepen. Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Kijk dan eens bij de goedkope transportfietsen. Vóór 15:00 besteld = volgende werkdag in huis.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________