Is een reflector op een fiets verplicht?

Zit je op een fiets, dan is de stelregel: zien en gezien worden. Een reflector is verplicht gesteld door de Nederlandse overheid. Maar niet elke fiets reflector wordt goedgekeurd op elke plek op de fiets. Om met slecht zicht en in het donker zichtbaar te zijn, moet je voor- en achterlicht aanstaan en moet je beschikken over reflectoren op de achterkant van de fiets, de trappers, de wielen en banden.

Reflector fiets verplicht

Fietsreflectoren kun je zien als een verlengstuk van de fietsverlichting. Maar maak het niet te bont. Gebruik geen spaakreflectoren en breng geen gekleurde LED-lichtjes aan in de wielen. Dit kan je een boete opleveren. Dit mag wel:

  • Een rode reflector aan op de achterkant van de fiets. Dit mag geen driehoek zijn
  • Reflector fiets in geel of wit op de wielen (velgen) of banden
  • 4 (amber)gele fietsreflectoren op de trappers

Bovenstaande regels voor een fiets reflector gelden voor tweewielers. Heb je een fiets met 3 wielen, waarvan 2 achter? Dan heb je op de voorkant extra fiets reflectie nodig.

Reflector

Boete voor fietsen zonder reflector

De politie legt een boete op wanneer iemand zonder verlichting rijdt, maar ook wanneer iemand zonder reflector op een fiets deelneemt aan het verkeer. Wanneer je regels op de volgende manieren overtreedt, ontvang je een prent:

  • Boete voor fietsen zonder reflector op achterkant, trappers en wielen
  • Boete voor niet voeren fietsverlichting in donker of schemer
  • Boete bij gebruik verlichting in een andere kleur
  • Boete bij verlichting die knippert

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie staat de boetes voor verkeersovertredingen gemeld. De eisen waar een fiets aan moet voldoen om aan het verkeer deel te nemen staan vermeld in de Regeling Voertuigen. Het is overigens niet nodig om fietsen te laten controleren of keuren voordat deze aan het verkeer mogen deelnemen. Uiteraard dient er wel aan de gestelde vereisten te worden voldaan. Is je fietslamp kapot? Doe er dan direct wat aan. Lees hoe je je fietslamp op de beste manier kunt repareren.

Lichtcontrole