Hoe stel ik een rem van mijn fiets af?

Een rem afstellen van de fiets is heel eenvoudig en deze klus kan dan ook door iedereen zelf uitgevoerd worden. Het is niet nodig om voor een fiets rem afstellen een bezoek te brengen aan de fietsenwinkel. Dat het belangrijk is om goed werkende remmen te hebben tijdens het fietsen spreekt voor zich.

Als de handrem niet goed is afgesteld, dan kan dat in verkeerssituaties vervelende vervolgen hebben. Je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren als je plotseling moet remmen voor een auto voor je die stil komt te staan en je remmen doen het niet goed. Het is dan ook aan te raden om eens in de zoveel tijd de handremmen te controleren en weer juist af te stellen.

rem afstellen

Controleer de remkabels

Om ervoor te zorgen dat de remkabels optimaal functioneren, is het belangrijk dat de remkabels in een goede conditie verkeren. Het is dan ook aan te raden om te controleren of de remkabels geen knikjes vertonen of rafelig zijn aan de uiteinden. Om de fiets en de remmen in een topconditie te houden, wordt aangeraden om de kabels om de twee jaar te vervangen. Dat geldt zowel voor de binnenkabels en buitenkabels.

Het remmen veroorzaakt namelijk dat de wrijvingsweerstand groter wordt tussen beide typen kabels. Dat kun je tijdens het fietsen merken aan de handrem die dan minder soepel kan worden ingeknepen. Aangezien de staalkabels onder spanning staan, zal na verloop van tijd de rek eruit verdwijnen. Stel de rem ook regelmatig opnieuw af.

 • Controleer de remkabels regelmatig
 • Kijk of er knikjes of rafels zijn
 • Vervang de remkabels om de twee jaar
 • Of eerder als deze barsten of knikken vertonen
 • Volgende stap: rem afstellen fiets

Transportfietsen zijn op dit moment ontzettend populair. Ben je op zoek naar een comfortabele fiets maar zoek je eigenlijk een omafiets in een meer luxe vorm? Neem dan eens een kijkje bij de transportfietsen.

Rem Afstellen

Fiets rem afstellen

Er zijn geen gereedschappen of andere materialen nodig om een rem van de fiets af te stellen. Dat kan namelijk gewoon met de hand. Bij velgremmen dient er rekening gehouden te worden met de remvoeringen, want die moeten niet versleten zijn en recht op de velg staan. Het stappenplan voor een fiets rem afstellen is eenvoudig en wordt hieronder weergegeven.

 1. Pak de fiets en knijp in de handrem
 2. De handrem laat je langzaam los en de remkabel trek je een stukje mee
 3. De stelschroef kan nu worden losgedraaid
 4. Verhoog de kabelspanning
 5. Check of de remspanning nu goed is

Let op, want de handrem moet niet zo kunnen worden ingeknepen dat deze bijna het stuur aanraakt. Met het losdraaien van het stelschroefje wordt de kabelspanning verhoogd. Als de stelnippel weer vaster wordt gedraaid, wordt de kabelspanning weer lager. Mocht het zijn dat het niet meer mogelijk is om de remmen te repareren dan lees je hier meer over remmen vervangen.

Omafietsen

SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 18 inch - Wit
SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 18 inch - Wit
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  309,00 Special Price  229,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Delta Plus Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Altec Delta Plus Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  555,00 Vanaf  495,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Vintage Transportfiets 28 inch N3 - Old Pink
Altec Vintage Transportfiets 28 inch N3 - Old Pink
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  519,00 Vanaf  459,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Tot wel 40% korting: kinderfietsen & damesfiets!

Piepende remmen fiets

Als er sprake is van piepende remmen bij een fiets, dan is het tijd om de rem van de fiets te repareren. Er ontstaat een piepend geluid als het remblokje niet goed meer aansluit op de velg. Het is de bedoeling dat de velg eerst met het voorste deel door het remblokje wordt geraakt, waarna bij een goed functionerende rem het achterste deel automatisch zal aansluiten.

Komt nu eerst het achterste deel van het blokje tegen de velg, dan is het contactoppervlak te klein en zal er tijdens het remmen niet steeds sprake zijn van contact. Dit contactverlies zorgt voor de piepende remmen van de fiets. Remblokjes kunnen slijten en in dat geval bestaat het repareren van de rem van de fiets uit het vervangen van de remblokjes.

Roze Popal meisjesfiets Cooper 14 inch: Vandaag voor 15:00 besteld = morgen in huis!

Rem fiets repareren: remblokjes vervangen

De remblokjes kunnen op een simpele manier worden vervangen, waarbij het belangrijk is dat de blokjes goed gemonteerd worden. De voorzijde van de remblokjes dient ongeveer 1 millimeter afstand meer dan het achterste deel van de blokjes bij de velg geplaatst te worden om het optimale remeffect te bereiken.

 1. Draai de bout van het remblokje los met een inbussleutel
 2. Verwijder het remblokje
 3. Plaats het nieuwe onderdeel
 4. Let daarbij op de goede rijrichting

Indien er sprake is van een remblok met een houder, dan kan het blokje eerst uit de houder geschoven worden en het nieuwe onderdeel erin worden geplaatst.

De rem fiets afstellen, het controleren en vervangen van remkabels, maar ook het vervangen de remblokjes als deze bijna versleten zijn, zorgen ervoor dat deze belangrijke onderdelen van de fiets in een topconditie worden gehouden. Tijdens de wintermaanden regent het vaker. Een spatbord wordt flink onderschat, terwijl dit natte kleding kan voorkomen. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel: geschikte spatborden tijdens regenachtig weer.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

> Fietsen nl kopen? Nu met gratis verzending.