Praktische tips na ontvangst van je nieuwe fiets

Je mooie, nieuwe fiets is geleverd. Hier wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Onderstaand een aantal tips voor langdurig plezier van de fiets!

1) De originele verpakking

Bewaar de doos van de fiets goed, totdat je zeker weet dat je de fiets wilt houden. Zonder orignele verpakking kan de fiets namelijk niet meer geretourneerd of geruild worden.

2) Controleren

Wij gaan er vanuit dat de fiets tip top in orde wordt geleverd. Toch willen we je vragen binnen 14 dagen na te gaan of de fiets is orde is. Indien dit niet het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice. 

3) Rijklaar maken

Het is belangrijk dat de fiets voor gebruik niet alleen goed gemonteerd, maar ook goed afgesteld (rijlklaar gemaakt) is. Zo wordt de levensduur van de fiets optimaal gebruikt en blijft de garantie intact. Het rijklaar maken van de fiets houdt het volgende in:

- Alle draaiende onderdelen nakijken en afstellen
- De ketting op spanning brengen
- Alle boutjes, moertjes en schroefjes invetten en/of inspuiten en aandraaien
- Versnellingen (indien aanwezig) afstellen
- (Hand)remmen afstellen
- Zadelpen en stuur invetten voordat de zadelpen in de zadelbuis en de stuurbuis verdwijnt

Klik hier voor onze montagehandeidingen.

4) Framenummer

Het framenummer van de fiets staat enkel op de fiets zelf en is nergens geregistreerd. Wij kunnen deze ook niet achterhalen. Het is daarom belangrijk het framenummer direct te noteren na ontvangst van de fiets. De meeste framenummers bevinden zich onder de trapas. Zet je fiets ondersteboven en noteer het nummer. Als hier geen nummer staat, vind je deze bij het balhoofd of onder het zadel van de fiets.

5) Verzekering (Klikzeker)

Met de fietsverzekering van Klikzeker ben je verzekerd tegen diefstal van je fiets (ook van onderdelen), inbraak en roof. Wordt je fiets vernield door vandalisme, dan worden ook de kosten voor reparaties gedekt door Klikzeker. En dat zonder eigen risico! Ook geldt de dekking voor schade door ongelukken en verkeerde bediening. Heb je nog geen fietsverzekering bij ons afgesloten maar zou je dit wel willen? Neem dan binnen twee weken contact op met onze klantenservice, zodat wij voor jou alsnog een voordelige fietsverzekering bij Klikzeker kunnen afsluiten.

6) Onderhoud Fiets

Het is erg belangrijk jouw nieuwe fiets goed te onderhouden. Om roest te voorkomen adviseren wij de fiets zo veel mogelijk droog en beschut te plaatsen. Daarnaast adviseren wij de fiets in te spuiten met bijvoorbeeld siliconenspray, dit biedt een goed beschermlaagje. Controleer regelmatig de bandenspanning en let daarbij op dat de banden niet te hard zijn. Daarnaast is het belangrijk regelmatig de ketting en kabels van de fiets te smeren om de fiets soepel te laten lopen.

Als laatste is het van belang om na ongeveer 3 maanden een servicebeurt aan je fiets te geven. Dit wordt door al onze leveranciers geadviseerd. Klik hier voor uitgebreide informatie over de onderhoud van je fiets.

7) Onderhoud Slot

Net als het goed onderhouden van de fiets, is het ook belangrijk je fietsslot goed te onderhouden. Net als bij alle spullen die veel buiten worden gebruikt, kan er viezigheid of corrosie ontstaan in het slot. Smeer je slot goed in met bijvoorbeeld siliconenspray, zodat het slot niet snel zal gaan roesten. Is er toch viezigheid of roestvorming in het slot ontstaan? Dan raden wij aan om WD40 te gebruiken om dit probleem op te lossen.