Zadelpijn voorkomen: last van zadelpijn tijdens fietsen

Pijn aan het zitvlak tijdens het zitten op de fiets wordt zadelpijn genoemd en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het kan ongelooflijk vervelend zijn als de zadelpijn tijdens het fietsen ontstaat, maar er nog wel langer doorgefietst moet worden. Deze pijn komt vooral veel voor bij wielrenners, maar kan uiteraard ook betrekking hebben op toerfietsers.

Overigens kan iedereen met pijn aan het zitvlak geconfronteerd worden tijdens het fietsen. Dat is namelijk een heel logisch gevolg van het fietsen zelf, want de zitbeenderen oefenen daarbij constant druk uit op de huid. Trapt de fiets door dan is al helemaal dubbel zo frustrerend.

Zadels

Tips bij zadelpijn

Zadelpijn kan onder meer te maken hebben met een zadel dat niet goed op het zitvlak is afgestemd. Het gewicht heeft ook invloed op het ontstaan van zadelpijn net als de fietshouding en de instelling van de fiets een rol kunnen spelen. Het eerste wat gedaan kan worden om pijn tijdens het zitten op de fiets te voorkomen, is het controleren van de fietshouding. Ook dienen het zadel en het stuur goed te worden afgesteld. Als dat niet blijkt te helpen dan is het aan te raden om een nieuw zadel tegen zadelpijn aan te schaffen.

  • Fietshouding controleren
  • Zadel en stuur goed afstellen
  • Zadel tegen zadelpijn kopen

De beste fietshouding tegen pijn aan het zitvlak is een licht voorover gebogen houding. In dat geval is het namelijk zo dat het lichaamsgewicht niet volledig op het zadel rust. In deze voorover gebogen houding wordt een deel van het lichaamsgewicht door de handen op het stuur gedragen. De licht voorover gebogen houding moet overigens niet verward worden met een diepe houding zoals op een racefiets.

Met betrekking tot het afstellen van het zadel en het stuur geldt dat het zadel op een positie moet worden gezet, waarbij het been niet volledig gestrekt hoeft te worden, maar nog net licht gebogen is. Bij de ideale zadelhoogte kan de grond nog met de voet worden geraakt, waarbij er steun gevonden wordt met de tenen. De ideale stand van het stuur is persoonlijk. Bij een minder diepe zit dient het stuur wat hoger afgesteld te worden. Heb je naast zadelpijn ook last van een half werkende rem? Lees hier meer over rem fiets afstellen

Omafietsen

Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Azure
Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Azure
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,- Aanbiedingsprijs  295,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Creme
Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Creme
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,- Vanaf  295,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets Deluxe Plus 28 inch - Mat Grijs
Spirit Omafiets Deluxe Plus 28 inch - Mat Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  329,- Aanbiedingsprijs  289,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Alle fietsen: voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis!

Beste zadel tegen zadelpijn

Zadelpijn kan zich op allerlei manieren uiten en op verschillende plaatsen op of aan het zitvlak voorkomen. Elk lichaam is bovendien anders qua bouw, lengte en gewicht, zodat altijd op basis van de persoonlijke situatie het beste zadel tegen zadelpijn kan worden aangeschaft. Er is namelijk geen universeel zadel dat alle vormen van pijn tijdens het fietsen bij iedereen kan voorkomen. Per symptoom of aandoening aan het zitvlak kan de keuze worden bepaald voor het beste zadel.

Indien er sprake is van pijn aan de zitbeenderen, dan wordt aangeraden om een soft zadel aan te schaffen. Ook kan in dat geval een diepere zithouding worden aangenomen met een stuur dat wat lager is afgesteld. Als de pijn zich voordoet aan of tussen de bilspleet, dan wordt aangeraden om een harder zadel te kopen of een zadel aan te schaffen die over een gleuf in het midden beschikt. Het probleem bij pijn aan de bilspleet is namelijk dat het zadel onvoldoende druk biedt aan de zitbeenderen.

Bij pijn aan de geslachtsdelen kan eerst geprobeerd worden om de neus van het zadel wat meer naar beneden te laten wijzen. Het is wel belangrijk dat er tijdens het fietsen niet veel geschoven wordt op het zadel. Bij deze vorm van zadelpijn biedt een zadel met daarin een uitsparing ook uitkomst. Bij huidproblemen wordt een harder fietszadel aangeraden en kan talkpoeder worden gebruikt om de huid wat te verzachten.

  • Zachter zadel bij pijn aan zitbeenderen
  • Harder zadel bij pijn aan bilspleet
  • Zadel met uitsparing bij pijn aan geslachtsdelen
  • Harder zadel bij huidproblemen

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Tips zadelpijn voorkomen tijdens het fietsen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en het kopen van het beste zadel tegen zadelpijn kunnen er tijdens het fietsen alsnog weer pijnlijke situaties ontstaan. Er zijn nog een aantal manieren om zadelpijn te voorkomen die betrekking hebben op het fietsen zelf. Zo wordt aangeraden om tijdens het fietsen regelmatig uit het zadel te komen en even staand te fietsen. Kijk ook goed naar het type fiets waar je op fietst. Fiets je liever op een beach cruiser of een omafiets? Ook het verzitten op het zadel zelf kan zadelpijn voorkomen doordat er niet constant op dezelfde plek druk wordt uitgeoefend.