Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Veiligheid staat voorop als je op de fiets zit. Om je hoofd goed te beschermen, draag je een goede fietshelm. Maar hoe kun je de juiste fietshelm kopen? Dat lees je op deze pagina.

Wanneer een nieuwe fietshelm kopen?

Is je huidige helm een polycarbonaathelm, dan is ons advies deze na 3-5 jaar te vervangen. Bestaat je helm uit een mix van glasvezel of carbon, dan is de helm na 8 jaar draagtijd afgeschreven. In deze jaren is je helm vele keren blootgesteld aan uv-straling waardoor de dempingslaag minder veiligheid geeft dan voorheen.

Je vervangt de helm ook bij beschadiging. Kan je de helm je niet meer voldoende veiligheid bieden. Zelfs wanneer je je helm uit je handen laat vallen en deze op het oog geen tekenen van beschadigen vertoont, kunnen er toch microscopisch kleine scheurtjes zijn ontstaan. Ook dán dien je de helm te vervangen.

Verschillende soorten helmen

Er zijn verschillende soorten fietshelmen. Voor je een helm gaat kopen, is het goed om te weten om welke soorten het gaat. Je kunt uit de volgende helmen kiezen als je een nieuwe fietshelm wil kopen:

  • Een racefiets-helm. Deze helm heet een aerodynamische vormgeving en een laag gewicht. De helm biedt maximale bescherming, maar heeft wel een minimaal gewicht
  • Een mountainbike-helm. Deze helm lijkt op de racefiets-helm. Het verschil tussen de mountainbike-helm en de racefiets-helm is dat de mountainbike-helm verrijkt is met een zogeheten vizier. Deze beschermt je hoofd tegen laaghangende takken, maar ook tegen regen en opspattend water
  • Een BMX-helm. Deze helm beschermt een groter deel van je hoofd. Er zijn zelfs modellen met full-face bescherming. Deze helmen zijn verrijkt met een beugel rond de kin, om de onderzijde van het hoofd te beschermen

De juiste maat kopen

Of je nu een racefiets-helm, een mountainbike-helm of een BMX-helm wil kopen: het is erg belangrijk dat jouw helm de juiste maat heeft. Alleen dán kan een helm de juiste bescherming bieden. Maar hoe weet je precies welke maat je nodig hebt?

  • Om te bepalen welke maat helm je nodig hebt, meet je de omtrek van je hoofd. Dit doe je simpelweg door een meetlint te gebruiken.
  • Leg het meetlint op je voorhoofd net onder de wenkbrauwen
  • Trek het lint door naar achteren, net boven je oren
  • Aan de achterzijde trek jet het meetlint strak
  • Lees je hoofdomtrek af en bekijk welke maat helm bij je hoofdomtrek past

Een helm is de juiste maat zit niet alleen comfortabel, maar biedt ook meer bescherming. De helm mag een tikkeltje strak zitten, maar niet te strak. Een te strakke helm knelt en kan leiden tot hoofdpijn. Een te losse helm blijft niet goed zitten en belemmert je zicht. Bovendien beschermt een losse helm minder.

Lees ook: Hoe kies ik de juiste maat voor mijn fietshelm?