Fietsen in België: de Keizer Karel fietsroute

Ken je het verhaal over de Pot van Olen? Dit is een bekende sage over Keizer Karel en het Belgische plaatsje Olen. Volg je de Keizer Karel fietsroute, dan kom je in de omgeving terecht waar dit verhaal zich afspeelt. Meer over de Pot van Olen en de Keizer Karel fietsroute, lees je op deze pagina.

Het verhaal van de Pot van Olen

De Pot van Olen, ook wel de pot met de drie oren genoemd, is een bekende sage die over Keizer Karel gaat. Het verhaal gaat als volgt. Keizer Karel moest voor zaken naar het Belgische Olen, waar in die tijd voornamelijk boeren woonden. De boeren van dronken veel bier en deden dit altijd uit potten zonder oor. Om Keizer Karel te bedanken voor zijn bezoek en om aan te tonen dat ze toch best goede manieren hadden in Olen, besloten ze om voor Keizer Karel een pot met oor te maken.

Toen Keizer Karel in Olen kwam, nam de waard de speciale pot bij het oor om deze aan de keizer aan te reiken. Keizer Karel kon niet anders dan de pot vastnemen met de blote handen. Achteraf vonden de boeren van Olen dit toch niet zo handig en ook zeker niet zo netjes tegenover de keizer. Daarom besloten ze nog een pot te maken, dit keer met twee oren. Toen de keizer voor de tweede keer in Olen kwam, gaf de waard deze pot echter weer verkeerd aan. Hierdoor moest Keizer Karel de pot weer met zijn blote handen vastpakken.

Uiteindelijk werd er voor het derde bezoek van Keizer Karel een derde pot gemaakt, dit keer met drie oren. Ook dit keer presteerde de waard het echter weer om de pot verkeerd aan te geven. Omdat het derde oor op zijn buik gericht was, kon de keizer dit oor namelijk niet vastpakken. De boeren van Olen hadden nog zo hun best gedaan, maar het is ze uiteindelijk niet gelukt om hun pot op de juiste manier aan de keizer te geven.

de Keizer Karel fietsroute

De Keizer Karel fietsroute

De Keizer Karel fietsroute loodst je - uiteraard - door het Belgische Olen. Daarnaast brengt deze route je door enkele buurgemeenten, waaronder Geel, Herentals en Westerlo. Deze gemeenten liggen stuk voor stuk in een groene en rustige omgeving. Dit maakt de fietsroute erg ontspannend om te volgen.

De route is 55 kilometer lang, maar je kunt de fietsroute ook iets inkorten. Hier zijn twee mogelijkheden voor:

  • Je fietst de noordelijke lus van de route. Deze fietsroute is 34 kilometer lang.
  • Je fietst de zuidelijke lus van de route. Deze fietsroute is 25 kilometer lang.

Fiets je de hele route, dan doe je hier ongeveer drie uur over. Fiets je de noordelijke lus van de route, dan doe je hier ongeveer twee uur over. De zuidelijke lus van de route fiets je in ongeveer 1,5 uur tijd.

Een biertje drinken bij de waard van Olen

Heb je de Keizer Karel fietsroute gevolgd, dan kun je jezelf belonen met een lekker Belgisch biertje. Uiteraard doe je dit, net zoals Keizer Karel, bij een van de cafés in Olen.

Omafietsen

Spirit Cargo 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Spirit Cargo 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 459,00 Speciale prijs € 399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 6-Speed - Mat Zwart
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 6-Speed - Mat Zwart
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 429,00 Speciale prijs € 369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Vintage Transportfiets 28 inch 3V - Mat Groen
Altec Vintage Transportfiets 28 inch 3V - Mat Groen
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 519,00 Speciale prijs € 459,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Zoek je een nieuwe kinderfiets? Kijk dan eens bij de Popal Lola fietsen. Zoek je een fiets voor volwassenen? Kijk dan bij de Popal Daily Dutch fietsen. Vóór 13.00 uur besteld = volgende dag in huis!