Fietsen op het strand: waar moet je rekening mee houden?

Fietsen op het strand is een geweldige belevenis en niet te vergelijken met bijvoorbeeld het fietsen door bossen of langs weilanden. Het strand wordt door steeds meer mensen ontdekt als unieke locatie om fietstochten te maken of om zelfs aan strandraces op de fiets mee te doen. Voor het fietsen op het strand zijn er echter wel een aantal aandachtspunten om mee rekening te houden.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een gewone stadsfiets, omafiets of transportfiets mee te nemen naar het strand. Dergelijke fietsen zijn namelijk niet ontwikkeld om over strand te fietsen. Een mountainbike als fiets meenemen naar het strand kan een optie zijn, maar in dat geval kunnen enkele aanpassingen nodig zijn. Of kan wellicht nog beter de keuze worden gemaakt om een speciale strandfiets te kopen.

strand fietsen

Fiets meenemen naar het strand

Bij het fietsen op het strand zijn de banden een van de meest belangrijke onderdelen. Bij het gebruik van normale banden op zacht zand wordt er veel weerstand ondervonden. De meest comfortabele manier van fietsen op zand is door van brede en zachte banden zonder profiel gebruik te maken.

Er wordt dan de minste rolweerstand ondervonden. Dergelijke fietsbanden hebben namelijk als voordeel haast niet weg te zakken en achter de fiets aan zal het lastig zijn om een spoor te vinden. Een fietsspoor zal bij de speciale banden namelijk al snel ontbreken. Bij erg zacht zand wordt aangeraden om met minder lucht in de banden te gaan rijden.

Niet alleen het zand is een aanslag voor de fiets, maar ook de zoute omgeving. Het is dan ook belangrijk om voor het fietsen op het strand de fiets van smeermiddel te voorzien en de draaiende onderdelen te beschermen. Na afloop dient de fiets uiteraard meteen te worden schoongemaakt. Dat kan met warm water worden gedaan om vervolgens na het drogen de ketting weer goed in te smeren.

 • Brede en zachte banden
 • Banden zonder profiel
 • Bij erg zacht zand minder lucht in banden
 • Smeermiddel aanbrengen voor gebruik
 • Schoonspoelen met warm water na gebruik
 • Ketting smeren

Neem je je fiets mee op een fietsendrager? Lees dan het volgende artikel >> hoe bevestig je een fiets aan een fietsendrager.

Omafietsen

Spirit Bright Plus Damesfiets 6-Speed - Mat Zwart
Spirit Bright Plus Damesfiets 6-Speed - Mat Zwart
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,00 Special Price  369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
SuperSuper Cooper Meisjesfiets 20 inch - Roze
SuperSuper Cooper Meisjesfiets 20 inch - Roze
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  339,00 Special Price  279,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Wit
Altec Dutch Transportfiets 28 inch 3V - Wit
Rating:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,00 Vanaf  399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Tot wel 40% korting: kinderfiets & damesfiets!

Tips voor het fietsen op het strand

Op het strand fietsen voor de eerste keer zal zeker even wennen zijn, want dat is nogal anders dan over de weg. Er zijn echter een aantal tips waarmee rekening gehouden kan worden om de eerste strandfietstocht zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om vlak naast de golven in de branding te gaan fietsen. Doordat het zand op deze plek wat vochtig is, zal het oppervlak wat harder zijn.

Het is zeker ook aan te raden om tijdens het fietsen op het strand van spatborden gebruik te maken. Een fiets die van spatborden is voorzien, voorkomt dat zand op de kleding of op het gezicht terechtkomt. Draag ook comfortabele kleding die is afgestemd op de weersomstandigheden. Aan zee staat vaak meer wind en als de temperatuur laag is, dan wordt het al snel guur en koud.

Op winderige dagen is het dan ook aan te raden om winddichte kleding aan te doen tijdens het fietsen op het strand. Uiteraard kan er een fietshelm worden gedragen met daaronder een helmmuts en kunnen de handen tegen de kou worden beschermd door tijdens het fietsen handschoenen te dragen.

 • Fiets door de branding
 • Fiets dicht naast het water
 • Gebruik spatborden
 • Draag kleding afgestemd op de weersomstandigheden
 • Fiets met een fietshelm

Zoek je een goedkope fiets? Kijk dan bij het aanbod van Fietsenopfietsen.nl: bij ieder budget een geschikt aanbod! Vóór 15:00 besteld, volgende werkdag in huis!

strand fietsen

Fietsen op een strandfiets

Wie van plan is om regelmatig te gaan fietsen op het strand kan overwegen om een speciale strandfiets aan te schaffen. Strandfietsen zijn namelijk speciaal ontwikkeld om op het strand te gebruiken. Een fiets meenemen naar het strand die daar niet speciaal voor gemaakt is, zal aangetast kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld sneller roestvorming ontstaan. Dat zal bij een strandfiets minder snel het geval zijn. Wist je dat beach cruisers erg populair zijn in de warme zomermaanden? Lees hier de aankoopgids voor de beachcruiser (handige tips!).

Een strandfiets is ideaal om op het strand te fietsen en er hoeven geen extra maatregelen te worden genomen om de fiets rijklaar te maken voor het strand. Strandfietsen beschikken bijvoorbeeld ook al over banden zonder profiel. Wie graag eens wil ervaren hoe het is om op het strand te fietsen, kan overwegen naar het strand te gaan en bij een verhuurbedrijf van onder meer strandfietsen een fiets te huren.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________