Fietsen op het strand: waar moet je rekening mee houden?

Fietsen op het strand met je omafiets? Er bestaan betere ideeën. Zorg dat je vooruitkomt op het rulle zand en richt je juist op beachcruisers met weinig rolweerstand. Deze fietsen hebben bredere banden en minder profilering voor een beter ‘drijfvermogen’.

Kenmerken van een geschikte fiets voor het strand

Fietsen op de weg is wel even wat anders dan fietsen op het strand. Wegzakken met de fiets, niet vooruitkomen of zelfs onderuit gaan, dat fietsen op het strand is nog lang niet zo gemakkelijk. Ga daarom op zoek naar een fiets die st(r)and houdt. Eén met:

  • Brede banden en velgen voor meer grip
  • Banden met zo min mogelijk profilering

Tip: bij erg zacht zand wordt aangeraden om met minder lucht in de banden te gaan rijden.

strand fietsen

Wist je dat beach cruisers erg populair zijn in de warme zomermaanden? Lees hier de aankoopgids voor de beachcruiser (handige tips!)

Tips voor het fietsen op het strand

Op het strand rijd je niet over modder of gladde wortels, maar een beetje grip heb je wel nodig. Fiets daarom zo min mogelijk in het rulle zand, maar fiets zo dicht mogelijk naast de golven in de branding. Het oppervlak op deze plek is iets vochtig waardoor het zand wat harder is. Dit maakt fietsen op het strand stukken gemakkelijker. Andere tips zijn:

  • Gebruik spatborden: een fiets met spatborden, voorkomt dat zand op kleding of het gezicht komt
  • Draag kleding afgestemd op de weersomstandigheden: Aan zee staat vaak meer wind en als de temperatuur laag is, dan wordt het al snel guur en koud. Draag daarom winddichte kleding, handschoenen en een helmmuts onder je fietshelm
  • Bescherm je fiets tegen de zoute omgeving: zout is voor geen enkele fiets goed. Zelfs het materiaal van beachcruisers – fietsen die zijn bedoeld voor ritjes op het strand – kan aangepast worden door het zoute water en zand. Smeer voordat je gaat fietsen, de draaiende onderdelen in met smeermiddel en maakt direct na de fietstocht je fiets schoon met warm water. Na het drogen, smeer je de ketting goed in met smeermiddel

Neem je je fiets mee op een fietsendrager? Lees dan het volgende artikel >> hoe bevestig je een fiets aan een fietsendrager.

strand fietsen