Waar moet ik opletten bij het kopen van een jongensfiets?

De keuze uit kinderfietsen voor jongens is enorm groot. Met variatie in merken, modellen en uitvoeringen is het niet altijd even gemakkelijk om een geschikte fiets voor jouw zoon aan te schaffen. Om het je wat gemakkelijker te maken, vestigen wij de aandacht op enkele belangrijke voorwaarden waar een jongensfiets aan moet voldoen.

Voordat je een jongensfiets aanschaft, is het belangrijk om na te gaan voor welk doel de fiets gebruikt gaat worden. Is het de eerste keer dat je een jongensfiets koopt omdat de loopfiets is versleten en jouw jongen de fietsleeftijd heeft bereikt of is jouw zoon al wat ouder en heeft hij de fiets nodig om elke dag door weer en wind naar school en terug te fietsen?

Jongensfiets

Jongensfiets kopen met de juiste wielmaat

Jongensfietsen zijn in allerlei groottes verkrijgbaar en dat begint al bij de kleinste fietsjes die een wielmaat hebben van 12 inch en nog van zijwielen voorzien zijn. Voor kindermaten geldt dat de wielmaat doorloopt tot en met wielmaat 26 inch. Bij wielmaat 28 inch is er sprake van een fiets voor volwassenen. Doorgaans kunnen jongens van 12 jaar of ouder al gebruik maken van een dergelijke volwassenen.

In het onderstaande schema zie je de wielmaat in inches, afgestemd op de lengte of de kledingmaat en de bijbehorende leeftijdsindicatie.

12 inch: lengte  95 cm  –  kledingmaat 92/98    – leeftijdsindicatie 2 tot 4 jaar

14 inch: lengte 100 cm – kledingmaat 98/104   – leeftijdsindicatie 3 tot 5 jaar

16 inch: lengte 105 cm – kledingmaat 104/110 – leeftijdsindicatie 4 tot 6 jaar

18 inch: lengte 110 cm – kledingmaat 110/116 – leeftijdsindicatie 5 tot 7 jaar

20 inch: lengte 115 cm – kledingmaat 116/122 – leeftijdsindicatie 6 tot 8 jaar

22 inch: lengte 122 cm – kledingmaat 122/128 – leeftijdsindicatie 7 tot 9 jaar

24 inch: lengte 130 cm – kledingmaat 128/140 – leeftijdsindicatie 8 tot 12 jaar

26 inch: lengte 145 cm – kledingmaat 140/152 – leeftijdsindicatie 10 tot 14 jaar

28 inch: lengte + 145 cm – vanaf 12 jaar

Wil je je kind leren fietsen of leren fietsen zonder zijwielen, klik dan op een van de links.

Houd bij de aanschaf van een jongensfiets rekening met de wielmaat. Waar je bij kinderkleding nogal eens een trui in een grotere maat aanschaft – de kleine zal er nog wel in groeien - , gaat die gedachte bij fietsen niet op. Het is niet verstandig een jongensfiets te kopen met een grote wielmaat, omdat dit gevaarlijke situaties met zich kan meebrengen. Probeer aansluiting te vinden bij de huidige lengte van jouw zoon en stem daar de wielmaat op af. Het stuur en zadel kun je nog wel in hoogte verstellen als je kind groeit.

Tips kopen jongensfiets

Als de juiste wielmaat is bepaald, zijn er nog andere aandachtspunten om rekening mee te houden bij het kopen van een jongensfiets. In onze collectie zie je diverse jongensfietsen. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden tussen stadsfietsen, mountainbikes, beachcruisers, crossfietsen, transportfietsen en sportieve fietsen. Bepaal het model voor de aanschaf van een jongensfiets en houd rekening met het doel van de fiets. Het heeft geen zin om een beachcruiser aan te schaffen wanneer de fiets het meest gebruikt gaat worden voor schoolritjes.

Merken jongensfietsen

Naast dat er een voorkeur voor een model kan bestaan, geldt dat wellicht ook voor een bepaald merk. Er zijn een aantal merken die jongensfietsen met een hoge kwaliteit leveren en bovendien tegen een stootje kunnen. Enkele voorbeelden van merken die kwaliteitsfietsen leveren voor jongens zijn onder meer:

 • Popal
 • Vogue
 • Altec
 • Troy
 • Olfie
 • Umit

Eigenschappen jongensfiets

De verschillende modellen jongensfietsen beschikken elk over andere unieke eigenschappen. Denk hierbij aan:

 • Wel of geen versnellingen
 • Een terugtraprem
 • Handremmen
 • Fietsverlichting
 • Bagagedragers met snelbinders
 • Een voordrager/transportrek

Houd rekening met deze kenmerken bij aanschaf van een jongensfiets. Prettig voor de dagelijkste schoolritjes is een fiets met een bagagedrager met snelbinders of een transportrek waar de schooltas gemakkelijk inpast. Maar koop je een eerste jongensfiets voor jouw kleine kleuter? Dan raden wij aan op zoek te gaan naar een jongensfiets met terugtraprem in plaats van handremmen.