Een bekende fietsklassieker: de Donauradweg

Er zijn vele fietsroutes uitgestippeld in Europa die zeker de moeite waard zijn, maar de bekendste fietsroute is nog altijd de Donauradweg. Deze prachtige route loopt langs de rivier de Donau en wordt ieder jaar door duizenden mensen gevolgd. Wil jij binnenkort ook een fietstocht maken over de bekende Donauradweg? Lees dan meer over deze route op deze pagina en gebruik de tips in dit artikel om jouw fietsvakantie optimaal voor te bereiden.

De Donauradweg: een korte introductie

De Donauradweg is de bekendste fietsroute van Europa. De route loopt langs de rivier de Donau: de langste rivier binnen de Europese Unie. De Donau loopt door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Oekraïne en eindigt uiteindelijk in de Zwarte Zee.

Net zoals de rivier de Donau, loopt de Donauradweg door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Sterker nog, deze fietsroute verbindt toeristische highlights in maar liefst 10 verschillende landen met elkaar en is alleen al om die reden echt de moeite waard. Daar komt nog bij dat de route door prachtige natuurgebieden loopt, waar je heerlijk tot rust kunt komen.

De afstand van de Donauradweg

De Donauradweg is in totaal maar liefst 3000 kilometer lang. Omdat de route zo ontzettend lang is, volgen fietsers eigenlijk altijd een deel van de route. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op de landen Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, maar je kunt er ook voor kiezen wat verder aan het einde van de route te beginnen en de landen Roemenië en Oekraïne door te fietsen. Hoe lang jouw fietsroute over de Donauradweg precies is, is helemaal afhankelijk van de route die je volgt. Er zijn routes van 300 kilometer, maar er zijn ook routes van meer dan 500 kilometer.

Enkele voorbeelden van fietsroutes over de Donauradweg, zijn de volgende:

  • Van Donaueschingen naar Passau, ook wel de Duitse Donau-fietsroute genoemd: 560 kilometer.
  • Van Passau naar Wenen: 340 kilometer.
  • Van Wenen naar Boedapest: 300 kilometer.
  • Van Boedapest naar Belgrado: 560 kilometer.

De meeste mensen die de Donauradweg fietsroute volgen, fietsen van Passau naar Wenen. Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere fietsroutes met elkaar te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld de Duitse Donau-fietsroute combineren met de populairste Donauradweg route, door van Donaueschingen naar Wenen te fietsen.

Fietsroute Donauradweg

> meer lezen over bekende fietsklassiekers? Lees hier meer over de fietsroute Elberadweg.

De Donauradweg fietsroute volgen: praktische tips

Welke Donauradweg route je ook gaat volgen: het is verstandig om je goed voor te bereiden op jouw lange fietstocht. Wij geven je graag enkele praktische tips voor de beste voorbereiding:

  • Boek jouw hotelovernachtingen voor je vertrekt. In het laagseizoen hebben de meeste hotels nog wel kamers vrij, maar in het hoogseizoen is dit niet altijd het geval. Om van een hotelkamer verzekerd te zijn, kun je jouw hotelovernachtingen het beste al van tevoren vastleggen.
  • Stippel je route van tevoren goed uit en neem de route uitgeprint mee. Zo weet je altijd waar je naartoe moet fietsen en kun je niet verdwalen. In Duitsland is de bewegwijzering wel goed, maar in de andere landen waar de Donauradweg doorheen loopt is dit lang niet altijd het geval.
  • Laat je fiets goed nakijken voor je vertrekt. Je fiets moet niet alleen lekker fietsen, maar ook veilig zijn. De verlichting moet goed werken, er moeten voldoende reflectoren op zitten en je moet een werkende bel hebben.
  • Wil je liever met je eigen fiets de route afleggen? Dat kan. Zorg dan wel dat je beschikt over een comfortabele fiets, bijvoorbeeld een fiets met een handrem en/of versnellingen. Kijk eens bij deze Popal fiets of transportfiets.

Verder raden wij je aan om je goed in de verkeersregels van de diverse Donauradweg landen te verdiepen voor je vertrekt. Fiets je bijvoorbeeld door Duitsland en Oostenrijk, dan neem je de verkeersregels van deze landen goed door voor je gaat. Je mag in Duitsland bijvoorbeeld niet met je telefoon in de hand op de fiets zitten en alleen handsfree bellen: handig om te weten!