Bekende fietsroute: de Bodensee

De Bodensee (het Bodenmeer) is een meer dat aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk grenst. Omdat het meer in een prachtige omgeving ligt, is de omgeving van de Bodensee erg populair onder fietsers. Wil jij een lange fietstocht maken door de groene natuur? Dan volg je de Bodensee fietsroute. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina.

De Bodensee fietsroute: een korte introductie

De Bodensee fietsroute is een fietsroute die langs de oevers van de Bodensee loopt. Omdat de Bodensee in drie landen ligt, kom je in drie verschillende landen terecht als je deze fietstocht maakt. Zo rijd je door Duitsland, maar ook door Oostenrijk en Zwitserland. De route heeft een totale afstand van 260 kilometer.

De Bodensee fietsroute loopt door prachtige natuurgebieden, maar komt ook langs leuke bezienswaardigheden, cafés en zelfs diverse gezellige Biergärten. Daarom splitsen de meeste mensen deze fietstocht op in kleinere delen van 30 tot 50 kilometer. Door de lange tocht in kleinere delen op te splitsen, heb je namelijk genoeg tijd om de vele leuke bezienswaardigheden langs de route te bewonderen en dit is zeker de moeite waard.

Bodensee fietsroute

De zwaarte van de Bodensee fietsroute

De Bodensee fietsroute is niet zwaar. De afstand van de route is prima te doen, ook als je het niet gewend bent om langere afstanden te fietsen. Daar komt nog bij dat je de route gemakkelijk in meerdere delen op kunt splitsen, zodat je lekker rustig aan kunt fietsen. Verder is de route vrij vlak. Er zitten een paar heuvels in, maar deze heuvels zijn niet hoog en ook niet steil. Dit maakt de Bodensee fietsroute ook geschikt voor beginnende toerfietsers, senioren en zelfs voor kleine kinderen.

> Op zoek naar een goedkope damesfiets of herenfiets? Bij Fietsenopfietsen.nl vind je kwalitatieve fietsen voor scherpe internetprijzen. Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis.

De Bodensee fietsroute voorbereiden: vijf belangrijke tips

Heb jij besloten dat je de mooie en veelzijdige Bodensee fietsroute wil volgen? Bereid je dan goed voor op deze tocht. Dit doe je door onderstaande tips te raadplegen.

  • Neem de route mee op de fiets. De bewegwijzering is niet overal even goed. Om te voorkomen dat je verdwaalt, raden wij je aan altijd een geprinte route mee te nemen.
  • Op reis met de kids? Neem dan een helm mee als je kinderen jonger dan 8 jaar oud zijn. In Duitsland zijn kinderen van deze leeftijdscategorie verplicht met een goede helm te fietsen. Natuurlijk mag je als volwassene ook een helm dragen, maar dit is niet per se nodig als je de rustige en vrij vlakke Bodensee route volgt.
  • Neem een fiets met minimaal drie versnellingen mee. De Bodensee route is vrij vlak, maar op de kleine hellingen op de route is het toch wel fijn om versnellingen te hebben.
  • Neem de tijd om de route te fietsen, trek voldoende tijd uit voor jouw fietsvakantie. Op de Bodensee route liggen veel leuke bezienswaardigheden. Het is zonde als je deze route moet racen en de bezienswaardigheden niet kunt zien. Trek daarom liever te veel dan te weinig tijd uit voor jouw fietsvakantie.
  • Neem je de elektrische fiets mee? Controleer dan van tevoren waar je jouw fiets kunt opladen. Zeker als je niet goed zonder motortje kunt fietsen, is dit erg belangrijk. Zijn er niet voldoende oplaadpunten op de route voor jouw e-bike, dan neem je een extra accu mee.

Verder raden wij fietsers altijd aan om hun fiets goed te (laten) controleren voor een fietsvakantie. Controleer niet alleen of je remmen goed werken en of je lampen het doen, maar check ook of alle reflectoren op de fiets zitten, de ketting goed loopt, de bagagedrager stevig genoeg is voor de bagage die je mee wil nemen en of je bel het doet. Om zeker te weten dat je een goede fiets meeneemt op vakantie, kun je jouw fiets ook na laten kijken door de fietsenmaker.

> Wel eens langs de Salzkammergut meren gefietst? Klik op de link voor meer informatie.