Een van de mooiste routes van Nederland: de Brede Duinenroute

Er zijn wel honderden fietsroutes in Nederland. De ene fietsroute is geweldig, de andere route is iets minder boeiend. Iedereen heeft zo zijn of haar favoriete fietsroutes. Een fietsroute die bij veel mensen op het lijstje met favorieten staat, is de Brede Duinenroute. Deze fietsroute bij Schoorl wordt door velen de mooiste fietstocht van Nederland genoemd.

Op deze pagina lees je meer over de Brede Duinenroute. Zo krijg je niet alleen algemene informatie over deze populaire fietsroute, maar krijg je ook enkele praktische tips voor als je deze fietsroute wil volgen.

De Brede Duinenroute: een korte introductie

De Brede Duinenroute is een populaire fietsroute in de omgeving van Schoorl. Veel mensen noemen deze fietsroute de mooiste fietstocht van Nederland en dit is niet voor niets. De Brede Duinenroute voert je namelijk door een gevarieerd landschap met duinen, bossen en polders. Verder kom je ook langs diverse bruisende steden, waaronder Alkmaar en Bergen. Heb je zin in een kopje koffie, dan kun je hier op een van de gezellige terrasjes neerstrijken om even tot rust te komen.

De Brede Duinenroute loopt door het duingebied van Schoorl. Dit duingebied is ongeveer 5 kilometer breed en kent hoge duintoppen. De hoogste duintop in het gebied is maar liefst 55 meter hoog. Verlaat je het duingebied, zoals je ook bij de Brede Duinenroute doet, dan kom je bij de Hondbosche Zeewering. Dit is een dik die gebouwd is om het achterland tegen de Noordzee te beschermen.

Brede Duinenroute

Leuke bezienswaardigheden op de Brede Duinenroute

Je kunt de Brede Duinenroute zonder pauze helemaal volgen, maar het is eigenlijk wel zo leuk om af en toe even af te stappen. Niet alleen om op het terras te gaan zitten, maar ook om een van de bezienswaardigheden op de fietsroute te bewonderen. Enkele bezienswaardigheden die je op de Brede Duinenroute of in de buurt van deze route vindt, zijn de volgende:

  • Vogelreservaat De Putten. Dit vogelreservaat is een broed- en overnachtingsplaats voor diverse unieke vogelsoorten. Het vogelreservaat ligt direct achter de Hondbosche Zeewering.
  • Het strand van Schoorl. Niet echt een bezienswaardigheid, maar wel een leuke plek om even te bezoeken. Is het mooi weer, dan kun je zelfs even een duik nemen in de Noordzee.
  • Molen Kijkduin. Molen Kijkduin is een mooie molen die aan de voet van de duinen ligt. Ben je er in de buurt, dan is het zeker de moeite waard deze molen eens van dichtbij te bekijken.

Verder vind je diverse leuke restaurants en cafés op de route. En wil je in Schoorl overnachten? Dan is dit ook zeker mogelijk, want er zijn diverse hotels in Schoorl en de directe omgeving gevestigd.

De Brede Duinenroute volgen: drie praktische tips

Wil jij de Brede Duinenroute binnenkort volgen? Dan geven wij je graag drie praktische tips om deze fietstocht tot een groot succes te maken.

  • Fiets deze route het liefst in het voorjaar of in de zomer. In de herfst en in de winter kan het hard waaien aan zee en kan het bovendien flink regenen en zelfs sneeuwen. Niet de ideale weersomstandigheden voor een fietstocht door de duinen.
  • Neem een fiets met meerdere versnellingen mee. Heb je een fiets zonder versnellingen, dan zal het lastig zijn de vele duintoppen op de route te beklimmen.
  • Wil je overnachten in Schoorl? Boek jouw accommodatie dan ruim van tevoren, zeker in het hoogseizoen.

Je kunt de Brede Duinenroute met de elektrische fiets afleggen, maar dan is het wel belangrijk je accu van tevoren goed op te laden. Zeker middenin de duinen zijn er namelijk geen oplaadpunten te vinden. En omdat je enkele duintoppen moet beklimmen, zal de accu van je e-bike sneller leeg zijn.

> bekijk de nieuwe 18 inch Popal fietsen & 20 inch Popal fietsen.