Een fiets op straat kopen, wel of niet doen?

Als je een fiets wilt aanschaffen, kun je tegenwoordig kiezen uit vele opties. Vroeger ging je gewoon naar de fietsenwinkel, maar tegenwoordig kun je ook online de meest mooie fietsen vinden. En daarnaast kun je natuurlijk ook op straat kijken, in de hoop een fiets te vinden die je bevalt tegen een goede prijs. Een fiets kopen op straat? Is dat eigenlijk wel een goed idee, denk je nu misschien. Hoe kun je weten of een fiets kopen op straat leidt tot een goede, kwalitatieve aanschaf? En zijn handelaren die fietsen op straat aanbieden wel echt te vertrouwen? Om je bij vragen als dit wat houvast te geven, zullen we in dit artikel bespreken wat je allemaal tegen kunt komen bij het proces van een fiets kopen op straat.

EEN FIETS KOPEN OP STRAAT: VRAAG OM LEGITIMATIE

Een fiets kopen op straat is een kwestie van je oren en ogen goed open houden. Vooral in de grote steden worden vaak op straat fietsen aangeboden, tegen een hele scherpe prijs. Bij een fiets kopen op straat is het allereerst belangrijk dat je de fietsenverkoper om legitimatie vraagt. Als de verkoper dit weigert, of niet in staat is een vorm van bewijs te tonen dat hij of zij legaal fietsen verkoopt, kun je het beste van de koop af zien. Je hebt dan namelijk grote kans een gestolen fiets te kopen. Een fiets kopen op straat is kortom zeker niet zonder risico. Als je een verkeerde keuze maakt wordt je deel van een strafbare activiteit, namelijk ’heling.’  De gevolgen van een gestolen fiets kopen op straat zullen vooral groot zijn als je door de politie op heterdaad wordt betrapt. Je zult worden meegenomen naar het bureau, waar een proces verbaal wordt opgemaakt. Je krijgt een boete, maar hebt nu ook een strafblad, iets dat je natuurlijk altijd moet zien te voorkomen.

EEN FIETS KOPEN OP STRAAT: EEN GOED ALERNATIEF

Omdat een fiets kopen op straat in 9 van de tien gevallen een illegale handeling is, is het het beste om hier erg voorzichtig mee te zijn. Misschien is je eigen fiets vaker gestolen, en merk je dat je geen zin hebt om steeds opnieuw veel geld uit te geven, om weer op nul te eindigen. Een fiets kopen op straat lijkt dan wellicht een handige manier om goedkoop aan een fiets te komen. Natuurlijk zal je niet veel geld uitgeven op deze manier, maar een fiets kopen op straat is in wezen meewerken aan de negatieve spiraal van diefstal van fietsen. Juist als je baalt van de diefstal van je eigen vervoersmiddel zou een fiets kopen op straat dus zijn af te raden. Als je echt weinig geld hebt is er namelijk ook nog een goede tweede optie. In plaats van een fiets kopen op straat, kun je naar de politie gaan. Nadat je aangifte hebt gedaan van je gestolen fiets kun je hier voor weinig geld een nieuwe terug kopen. Op deze manier hoopt de politie dat een fiets kopen op straat veel minder aantrekkelijk wordt voor mensen. Je hebt namelijk een goed alternatief en werkt niet mee aan misdaad in je eigen omgeving. Een fiets kopen op straat? Drie keer nadenken voor je eraan begint kortom. Fietsen is een heerlijke activiteit, en als je dan ook nog eens een schoon geweten hebt, kan je niets meer gebeuren.