Fietsen in Noord-Holland: de Beemster fietsroute

De Beemster is een van de mooiste en oudste droogmakerijen van Noord-Holland. Wil je deze omgeving al fietsend verkennen? Dan trek je een dagje uit voor de Beemster fietsroute. Deze fietsroute van Recreatie Noord-Holland brengt je door weilanden, akkers, bollenvelden, hoogstamboomgaarden en andere prachtige natuurgebieden en is zeker de moeite waard. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina.

De Beemster fietsroute: algemene informatie

De Beemster fietsroute van Recreatie Noord-Holland is ruim 47 kilometer lang. De route begint en eindigt op het station van Purmerend. Omdat het om een rondrit gaat, kun je zelf bepalen waar je de fietstocht wil beginnen en eindigen. Wil je de tocht bijvoorbeeld in Middenbeemster starten, dan is dit ook mogelijk. In dit geval volg je dezelfde route, maar hanteer je gewoon een ander start- en eindpunt dan in de originele Beemster fietsroute wordt gedaan.

Fietsroutes door de Beemster

De route van de Beemster fietstocht

De Beemster fietstocht is een knooppuntroute. Dit betekent dat je diverse knooppunten op de route vindt. Je gebruikt deze knooppunten om je te navigeren.

Zoals al eerder vermeld, start de route op het station van Purmerend. Vervolgens loopt de route langs Neck, Spijkerboor, De Klaterbuurt, Graft, Noordeinde, Grootschermer, Westbeemster en Noordbeemster. Na ongeveer 47 kilometer eindig je de tocht weer op het station van Purmerend. Hier kun je op de trein stappen met de fiets, waarna je weer snel in jouw woonplaats bent. Dit maakt de Beemster fietsroute naast mooi en leuk, ook praktisch.

Volg je de Beemster fietsroute, dan kom je langs vijf forten. Deze forten maken deel uit van de Stelling van Amsterdam. Verder fiets je door weilanden, akkers, bollenvelden en boomgaarden. Door de rust in de Beemster, kun je optimaal van de omgeving genieten.

> lees hier meer over fietsroutes door de Veluwe

Fietsen door de Beemster: vier praktische tips

Ga jij de Beemster fietsroute binnenkort volgen? Lees dan onderstaande praktische tips om optimaal te kunnen genieten van deze fietstocht.

  • Maak de fietstocht liever niet op dinsdag. Op dinsdag zijn veel horecagelegenheden op de route namelijk gesloten.
  • Neem altijd een poncho én een zonnebril of pet mee. Het weer in Nederland is niet bepaald stabiel. Heb je een poncho en een zonnebril of pet, dan kun je iedere weersomstandigheid aan.
  • Neem je de fiets mee in de trein om op station Purmerend te komen? Koop dan het juiste treinkaartje. Je mag jouw fiets alleen meenemen in de trein als je hier een kleine meerprijs voor betaalt.
  • Print de route met knooppunten uit voor vertrek. Er is bewegwijzering te vinden op de route, maar deze bordjes staan niet op iedere hoek van de straat. Om te voorkomen dat je verdwaalt in de Beemster, raden wij je aan om de route met knooppunten mee te nemen. Je kunt de route van de Beemster fietstocht gewoon online downloaden.

Verder raden wij je aan om niet te laat te vertrekken op station Purmerend als je de Beemster fietsroute wil volgen. De route is namelijk vrij lang en zeker als je rustig wil fietsen, heb je hier wel een paar uur voor nodig. Je kunt de route best in de schemering fietsen, maar dan zie je wel minder van de mooie omgeving. Daarom raden wij je aan om bijtijds te vertrekken, zodat je rustig kunt fietsen, af en toe pauze kunt nemen en toch in het licht kunt fietsen.

Moet je toch in de schemering of in het donker fietsen? Dan zorg je voor goede verlichting en goede reflectoren op de fiets. Eventueel kun je ook een reflecterend vestje meenemen, zodat je gegarandeerd goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers in de omgeving. Zeker in de afgelegen gebieden op de fietsroute is het dragen van een reflecterend vestje in de schemering of in het donker verstandig om te doen.

> Liever een transportfiets kopen of een Popal fiets kopen? Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis.