Fietsroute plannen, 5 tips

Misschien heb je zin om tijdens de volgende vakantie op de fiets te klimmen en een schitterende fietstocht te maken. Een fietsroute plannen is echter niet iets dat je eerder hebt gedaan. Je begint dapper een zoektocht op internet en raakt verstrikt in een enorm aanbod aan georganiseerde reizen, kaarten en aanbiedingen. Na een tijdje surfen zie je door de bomen het bos niet meer, en lijk je nog verder van huis weg dan voor je begon. Een fietsroute plannen is dan misschien geen hogere wiskunde, maar als je geen idee hebt waar te beginnen kan het toch heel wat lastiger zijn dan je verwacht. Om je op weg te helpen, en je zoektocht wat meer te structureren, hebben we 5 hele goede tips voor je onder elkaar gezet!

  1. BEPAAL LAND EN STREEK

    Allereerst is het bij een fietsroute plannen belangrijk dat je het land uitzoekt waar je graag doorheen wilt fietsen. Misschien is dat wel Nederland, maar het kan ook zomaar zijn dat je een veel groter avontuur aan wilt gaan en door de binnenlanden van Spanje wilt reizen.  Een fietsroute plannen is voor jezelf duidelijkheid creëren over dit soort vragen. Als je het land en de streek hebt bepaald kun je beginnen aan het uitzoeken van een geschikte route. Het kan handig zijn hiervoor advies te vragen bij een buitensportzaak.

  2. BEPAAL DE LENGTE VAN JE TOCHT

    Een fietsroute plannen is daarnaast aandacht besteden aan de lengte van je tocht. Je weet nu waar je heen gaat, maar moet nog bepalen voor hoeveel dagen. Misschien wil je een rustige tocht van drie dagen maken, samen met de kinderen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een sportieve tocht van twee weken waarbij je alle zeilen bij moet zetten. Vraag je af wat je aankan, wat betaalbaar is, en wat wenselijk is. Een fietsroute plannen is alle factoren bij elkaar optellen, en tot de best mogelijke keuze komen.

  3. CONDITIE

    Je bent nu aardig op weg, maar een fietsroute plannen kost toch nog wat meer werk. Nu je weet waar je heen gaat, en hoe lang je tocht zal zijn, is het belangrijk je af te vragen of je conditie genoeg op peil is. Wees hier eerlijk in, je hebt er niets aan om jezelf te overschatten en vervolgens onderweg te merken dat je de tocht niet kunt volbrengen. Als je denkt dat je nog niet helemaal fit bent is het een goed idee voor je vertrekt nog even extra te trainen.

  4. OVERNACHTINGEN

    Een fietstocht plannen is kortom een heel gebeuren. Het is belangrijk dat je alles goed voorbereid, waardoor je eenmaal onderweg zorgeloos van je vakantie kunt genieten. De volgende stap is langs de route te zoeken naar goede overnachtingsplekken. Misschien wil je graag kamperen, maar het kan ook zo zijn dat je gaat voor de luxe van een heerlijk hotel. Zoek de mogelijkheden uit, en boek van te voren, zodat je voor een dichte deur komt te staan.

  5. BAGAGE

    Je bent er nu bijna. Een fietstocht plannen gaat echter niet zonder na te denken over de bagage die je meeneemt op reis. Als je langs de route besluit te kamperen zal je lichtgewicht kampeerspullen mee moeten nemen. Maar ook als je in een hotel slaapt moet je goed nadenken wat er allemaal op je lijstje moet staan. Denk in ieder geval aan eten voor onderweg, aan een reparatiesetje en een pomp, maar ook aan genoeg kleren en crèmes om je spieren te verzorgen. Ik mag je nu feliciteren. Je wilde een fietsroute plannen en dat is je gelukt. Veel zorgeloos fietsplezier gewenst!