Fietsen in Noord-Holland: de Pontjes fietsroute

In Noord-Holland kun je heerlijk fietsen. Heb je al diverse fietsroutes gevolgd in de provincie en zoek je een nieuwe route voor op jouw lijstje? Dan is de Pontjesroute misschien iets voor jou. De Pontjesroute is heel anders dan de andere fietsroutes die door de provincie Noord-Holland lopen. Om deze route te kunnen fietsen, moet je namelijk maar liefst vier keer de overtocht met een pontje maken. Niet zo verrassend, want daar komt de naam van de fietsroute natuurlijk vandaan.

De Pontjesroute: een korte introductie

De Pontjesroute is een fietsroute die door de provincie Noord-Holland loopt. De route brengt je naar het Alkmaardermeer, het Uitgeestermeer en dorpen als Castricum, Akersloot en de Woude. Wat deze route uniek maakt, is dat je vier keer met een pontje over moet steken om de gehele fietsroute te kunnen volgen.

Fietsen in Noord-Holland de Pontjes fietsroute

De Pontjesroute heeft een totale afstand van iets meer dan 40 kilometer. Een deel van deze route leg je echter met de verschillende pontjes af. Trek je enkele uren uit voor de Pontjesroute, dan is dit voldoende. Wil je wat rustiger fietsen of fiets je met de kids, dan trek je er gewoon een hele dag voor uit. In dit geval heb je ook genoeg tijd om even wat te eten en/of drinken in de dorpjes die op de route liggen.

> Wil je een nieuwe fiets kopen? Kijk eens bij de goedkope omafietsen & goedkope transportfietsen. Vóór 13.00 uur besteld = volgende dag in huis!

De verschillende pontjes van de Pontjesroute

Wie de Pontjesroute helemaal volgt, moet vier verschillende pontjes gebruiken om het water op de fietsroute over te steken. Het gaat om de volgende pontjes:

  • De pont op knooppunt 56: de autoveer van Akersloot naar Schermerdijk.
  • De pont op knooppunt 59: de fiets- en voetveer van Spijkerboor naar De Rijp.
  • De pont op knooppunt 89: een zelfbedieningspont voor voetgangers en fietsers van Oost Knollendam naar Starnmeerpolder.
  • De pont op knooppunt 87: een zelfbedieningspont voor voetgangers en fietsers van Krommenie naar Wormerveer. Deze pomp wordt ook wel de Molletjesveer genoemd.

De ene pont doet er langer over dan de andere pont. Dit komt omdat sommige pontjes slechts een korte afstand over het water hoeven te overbruggen, terwijl andere pontjes wat verder moeten varen om je over het water te brengen.

> fietstip: de bloesemroute

De Pontjesroute fietsen: 3 belangrijke tips

Lijkt het jou wel leuk om een fietstocht te combineren met meerdere ritten op verschillende veerpontjes? Dan is de Pontjesroute in Noord-Holland zeker iets voor jou. Lees wel eerst even onderstaande drie tips als je deze route wil gaan volgen.

  • Plan jouw fietstocht een beetje om de vertrektijden van de pontjes heen. Je kunt de vertrektijden van de diverse pontjes op de route online raadplegen.
  • Volg deze fietsroute op het juiste moment in het jaar. In de herfst en in de winter kun je deze route beter niet volgen, simpelweg omdat het dan erg fris kan zijn op en rond het water.
  • Trek voldoende tijd uit voor de Pontjesroute. Je bent namelijk afhankelijk van de vertrektijden van de verschillende pontjes. Daar komt nog bij dat het leuk is om af en toe pauze te kunnen nemen, in een van de dorpen op de route of gewoon in de natuur aan het water.

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch