Hoe kies ik de juiste maat voor mijn fietshelm?

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn fietshelm?

Door een helm te dragen op de fiets, bescherm je je hoofd optimaal bij een mogelijke valpartij. Zeker als je regelmatig over slechte en/of onverharde wegen rijdt, is het verstandig een helm te dragen. Met een helm op je hoofd is die valpartij niet minder vervelend, maar wel minder gevaarlijk. En omdat veiligheid voorop staat bij het fietsen, is een goede helm een must.

Er zijn vele verschillende fietshelmen. Daar komt nog bij dat iedere helm in diverse maten wordt verkocht. Maar hoe weet je nu eigenlijk welke maat helm jij nodig hebt? Dat lees je in dit artikel.

Het belang van de juiste maat

Het is erg belangrijk de juiste maat helm te kopen. Koop je een te grote helm, dan blijft deze niet goed zitten tijdens het fietsen. Dit is niet alleen vervelend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je valt en een te grote helm draagt, is de kans namelijk aanwezig dat deze van je hoofd glijdt. Dit betekent dat je helm je niet kan beschermen bij een valpartij, als je een te grote maat hebt aangeschaft.

Een te kleine helm is ook niet prettig. Deze knelt namelijk flink op je hoofd. Het gevolg? Je kunt niet genieten van je fietstocht, want je hebt continu hoofdpijn. Je kunt zelfs langdurige klachten ervaren wanneer je lange tijd een te kleine helm draagt.

De maat van je helm achterhalen in 3 stappen

De helmmaat die je nodig hebt hangt af van de omtrek van je hoofd. De omtrek van je hoofd meet je op het breedste punt. Hier moet je helm namelijk zeker overheen passen. Dit doe je als volgt:

  1. Neem een meetlint en leg deze op je voorhoofd, net iets boven je wenkbrauwen. Trek het meetlint naar je achterhoofd, net boven je oren. Houd hierbij rekening met het volgende; hoe strakker je het meetlint houdt bij het opmeten van je hoofdomtrek, des te strakker je nieuwe helm zit
  2. Haal het meetlint van je hoofd en controleer welke hoofdomtrek het meetlint aangeeft
  3. Gebruik de helmmaat tabel om te achterhalen welke maat helm bij deze hoofdomtrek hoort. Nu weet je welke maat je moet bestellen

Fietsen kopen? Kijk eens voor deze modellen. Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag geleverd.