Fietsen in en rond Berlijn: de mooiste routes en praktische tips

Berlijn is een bruisende stad met mooie architectuur, interessante musea en leuke fietsroutes. Niet alleen in de stad zelf, maar ook in de directe omgeving van Berlijn zijn leuke routes voor fietsers uitgestippeld. Dit maakt Berlijn een prima bestemming voor jouw volgende fietsvakantie.

Meer over het fietsen in en rond Berlijn, lees je op deze pagina. Met de informatie en tips in dit artikel plan jij een geslaagde fietsvakantie in de Duitse hoofdstad.

De mooiste fietsroutes in en rond Berlijn

In en rond Berlijn zijn zowel korte als lange fietsroutes uitgestippeld. Deze fietsroutes staan in diverse routeboekjes, maar ook gewoon online. Wij hebben een groot deel van de fietsroutes in en rond Berlijn gevolgd. Hieronder zetten we onze drie favoriete fietsroutes in en rond de stad voor je op een rijtje.

  • De Berliner Mauerweg.
  • De fietstocht door Zehlendorf, Schlachtensee en Potsdam.
  • De fietstocht door Spandau en Reinickendorf.

De Berliner Mauerweg

De Berliner Mauerweg is een wandel- en fietspad dat op de plek van de Berlijnse Muur aangelegd is. Het wandel- en fietspad loopt ongeveer 40 kilometer door de stad en 120 kilometer buiten het centrum van Berlijn. Dit maakt de fietsroute over de Berliner Mauerweg erg veelzijdig. Volg je de Berliner Mauerweg, dan krijg je een goed beeld van hoe lang de Berlijnse Muur nu eigenlijk was. Ook kom je onderweg veel monumenten tegen. Dit geeft de fietsroute historische waarde.

De fietstocht door Zehlendorf, Schlachtensee en Potsdam

Zehlendorf is een wijk in Berlijn waar je voornamelijk indrukwekkende villa’s tegenkomt. Ook is de wijk erg groen. Fiets je vanuit Zehlendorf naar Schlachtensee en Potsdam, dan kom je mooie natuur en diverse bezienswaardigheden tegen. Denk hierbij aan het geallieerdenmuseum, de paleizen van Potsdam en uiteraard ook de Schlachtensee.

De fietstocht door Spandau en Reinickendorf

In Spandau vind je een van de best bewaarde forten uit de renaissance die je vandaag de dag nog in Europa tegenkomt, namelijk de Zitadelle. Je kunt jouw fietstocht door de Spandau bij dit oude gebouw starten. Vervolgens neem je het pontje naar Tegel, om langs de Tegeler See naar Reinickendorf te fietsen. Leuk feitje: onderweg kom je de oudste boom van Berlijn tegen.

Mooiste fietsroutes Berlijn

> Bekijk nu onze omafietsen: Verzending = geheel gratis!

Waar kun je beter niet fietsen?

Berlijn is een geschikte stad voor een fietsvakantie, maar niet alle delen van de stad zijn even fietsvriendelijk. De omgevingen van Kurfürstendamm, de Torstraße en Unter den Linden kun je beter vermijden tijdens je fietsvakantie in Berlijn. Hier is het namelijk erg druk: er rijden veel auto's rond.

Tip: de odyssee Fietsgids Berlijn

Ben je op zoek naar een leuke fietsgids voor jouw fietsvakantie in en rond Berlijn? Koop dan de Odyssee Fietsgids Berlijn. Hier staan zes leuke fietsroutes in en krijg je bovendien meer informatie over de geschiedenis van de stad.

> De Popal Daily Dutch fiets online kopen: Profiteer nu van kortingen tot wel 40%!

Lees ook eens: De mooiste fietsroutes Parijs!