5 tips bij de aankoop van een tweedehands fiets

Als je een fiets wilt kopen, kun je natuurlijk gaan voor een glanzend nieuw model, dat je ergens in een winkel of onlineshop hebt gezien. Maar je kunt ook kiezen uit de vele tweedehands fietsen die op de markt verkrijgbaar zijn. Een tweedehands fiets kopen is echter een activiteit die je het beste heel bewust kunt verrichten. Er zijn veel tweedehands fietsen te vinden die erg sterk en degelijk zijn, maar als je niet goed oplet, kun je ook een tweedehands fiets kopen die minder lang mee gaat dan je eigenlijk zou willen. Zorg dus dat je weet waar je op moet letten, en welke tweedehands fietsen de kwaliteit hebben waar je naar op zoek bent. Om je hier bij te helpen, zullen we 5 ijzersterke tips voor je op een rijtje zetten.

 1. CONTROLEER LAGERS EN WIELEN

  Onder de tweedehands fietsen zijn veel exemplaren te koop die een prima kwaliteit hebben. Wil je een goede tweedehands fiets kopen, dan is het essentieel dat je de kwaliteit van de lagers controleert. Draai ze even rond, en kijk of ze geluid maken en speling hebben. Een goed lager doet dit niet. Als je niet weet waar de lagers zich bevinden: ze zitten in het voorwiel, in de trapas en het achterwiel. Nadat je de lagers hebt gecheckt is het belangrijk te kijken of er geen slagen in het wiel zitten.

 2. CONTROLEER BANDEN EN SPAAKSPANNING

  Er zijn veel tweedehands fietsen te koop met minder goede banden. Om te voorkomen dat je met zo’n fiets naar huis gaat is het belangrijk de banden te controleren. Een tweedehands fiets kopen is kortom zoeken naar een fiets waar nog niet veel op is gefietst. Controleer vervolgens de spaakspanning door even aan de spaken te ‘tokkelen’. Goede spaken maken een helder geluid, terwijl te slappe spaken een doffe klank hebben.

 3. CONTROLEER VERSTELBAARHEID STUUR EN ZADEL

  Onder de tweedehands fietsen zoek jij natuurlijk een fiets die een in hoogte verstelbaar stuur en zadel heeft. Probeer zowel het zadel als het stuur in de winkel op de goede hoogte te krijgen. Het komt bij tweedehands fietsen namelijk nog wel eens voor dat deze onderdelen door de tijd erg stroef zijn. geworden. Het zou erg jammer zijn als je dat te laat ontdekt.

 4. CHECK JE REMMEN

  Tweedehands fietsen moeten een goede rem bezitten. Maak daarom voor je de fiets aanschaft altijd een proefrit op de fiets waarbij je een noodstop maakt. De remmen horen bij zo’n stop makkelijk terug te veren en niet aan te lopen. Zijn de remmen slecht, en wil je toch deze tweedehandsfiets kopen, dan is het goed te weten dat remblokjes eenvoudig te vervangen zijn.

 5. CONTROLEER KETTING EN FRAME

  Als je een goede tweedehands fiets wilt kopen, dan is het belangrijk even goed de ketting van de tweedehands fietsen te controleren. Om dit te doen moet je even het kettingblad optillen. Als je hier meer dan drie millimeter speling waarneemt dan is de ketting te versleten. Je hebt in zo een geval ook grote kans dat ook de achter tandwielen aan vervanging toe zijn. Een andere tips is even een ritje te maken met losse handen! Bij een fiets met een goede ketting moet dit zonder al te veel problemen lukken. Tot slot is het essentieel te kijken of het frame en de voorvork wel recht zijn. Soms kan door een flinke botsing de voorvork te veel naar voren gebogen zijn, en het frame beschadigd. Als je deze 5 tips in je achterhoofd houdt, zal je een tweedehands fiets kunnen aanschaffen die nog jaren meegaat!

Omafietsen

Volare Classic Omafiets 28 inch - Pastelblauw
Volare Classic Omafiets 28 inch - Pastelblauw
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 349,95 Speciale prijs € 299,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo Transportfiets 28 inch 3V - Jeans Blauw
Spirit Cargo Transportfiets 28 inch 3V - Jeans Blauw
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 499,00 Speciale prijs € 429,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Vintage Damesfiets 28 inch N3 - Jeans Blauw
Altec Vintage Damesfiets 28 inch N3 - Jeans Blauw
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 519,00 Vanaf € 449,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*