Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsen: het Waterliniepad

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die uit het jaar 1815 stamt. De linie is maar liefst 85 kilometer lang en bestaat uit 47 indrukwekkende forten en zes grotere vestigingen. Het gaat om de vestigingen Muiden, Weesp, Gorinchem, Naarden, Nieuwersluis en Woudrichem.

Wie de Nieuwe Hollandse Waterlinie met eigen ogen wil zien, kan het Waterliniepad volgen. Je kunt dit pad lopend volgen, maar je kunt ook over het Waterliniepad fietsen. Meer over het maken van een fietstocht over het Waterliniepad, lees je in dit artikel.

Het Waterliniepad: algemene informatie

Het Waterliniepad is een breed pad dat de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt. Het pad start in Muiden aan de voormalige Zuiderzee en loopt helemaal door tot Werkendam, een dorp bij Nationaal Park de Biesbosch.

Volg je het Waterliniepad, dan kom je langs vijf van de zes vestigingen die bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen. Ook kom je langs maar liefst vijftig forten. Je ziet dus niet alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar wel een groot deel. Wil je een van de forten van dichtbij bekijken, dan ben je natuurlijk vrij om even af te stappen en de omgeving te ontdekken. Ook kom je langs diverse meren en rivieren, zoals het Naardermeer, de Vecht en de Linge. Het Waterliniepad is dan ook een veelzijdige fietsroute, die je de mooiste stukjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie laat zien.

De totale afstand van het Waterliniepad

Volg je het hele Waterliniepad, dan fiets je 145 kilometer. De meeste mensen fietsen deze afstand in twee dagen tijd, maar je kunt er ook voor kiezen om rustiger te fietsen en wat meer pauze te nemen onderweg. In dit geval fiets je de route in drie of vier dagen tijd. Dit is overigens zeker geen straf, want de omgeving van het Waterliniepad is prachtig. Hier kun je prima drie of vier dagen vertoeven.

Je kunt er ook voor kiezen een deel van het Waterliniepad te volgen. In dit geval bepaal je voor jezelf hoeveel kilometer je wil fietsen, om vervolgens te bepalen waar jouw fietstocht begint (doorgaans in Weesp) en eindigt. Ben je het niet gewend om hele lange afstanden te fietsen of wil je slechts een dag doorbrengen op de fiets, niet meerdere dagen? Dan fiets je gewoon een deel van het Waterliniepad.

waterliniepas fietsroute

> Profiteer van korting tot 40%: bekijk nu de 18 inch Popal fiets!

Een vernieuwd pad voor extra fietsplezier

Op 1 januari 2015 is het vernieuwde Waterliniepad geopend. Het nieuwe Waterliniepad is op diverse vlakken verbeterd. Door het verbeteren van de fietsroute, kun je nog meer van de route genieten. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over oude, versleten fietspaden en dergelijke, want dat soort dingen kom je niet meer tegen op de vernieuwde route.

Een korte fietsvakantie organiseren: wat moet ik meenemen?

Als je het hele Waterliniepad volgt, ben je een paar dagen onderweg. Dit betekent dat je bagage mee moet nemen op de fiets. Denk er in ieder geval aan de volgende spullen in te pakken:

  • Een warme jas of een warm vest. Niet alleen in de herfst of in het voorjaar, maar ook in de zomer. Het kan in de avond flink afkoelen.
  • Alle benodigdheden voor een of meerdere overnachtingen. Denk hierbij aan een tandenborstel, een pyjama, schone kleding en ga zo maar door.
  • Een flesje water en eventueel wat snacks. Je kunt onderweg gerust iets drinken en/of eten, maar het is ook altijd handig om eten en drinken mee te nemen op de fiets.
  • Een poncho of regenpak.
  • Een pet of zonnebril. Ga je in de zomer fietsen, dan is zonnebrand ook zeker een must om mee te nemen. Ben je in beweging, dan verbrand je sneller. Jezelf goed insmeren is dan ook erg belangrijk.

> Vandaag voor 15u besteld, morgen in huis: De Popal 20 inch fiets!

Omafietsen

Altec Urban 28inch Transportfiets - Jeans Blue 2021
Altec Urban 28inch Transportfiets - Jeans Blue 2021
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Jeans Blauw
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Jeans Blauw
Rating:
97%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  349,00 Special Price  289,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 26 inch - Mat Zwart
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 26 inch - Mat Zwart
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  469,00 Special Price  385,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*