Fietsroute naar Rome

Vele wegen leiden naar Rome. Deze stad, met een geschiedenis van meer dan 2700 jaar, is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Rome was eens de hoofdstad van het Romeinse rijk. Sporen van dit verleden zijn nog overal in de stad te vinden.

Rome is een drukbezochte stad. Dagelijks bezoeken tienduizenden mensen de stad. Wil je ook Rome bezoeken en besluit je om naar Rome te fietsen? Dan moet je een lange fietstocht maken. De afstand van Maastricht naar Rome is 1920 kilometer. Tussen deze steden is een mooie fietsroute uitgezet. Deze fietsroute voert je vrijwel iedere dag door een ander landschap. De route voert vooral door langzaam stijgende rivierdalen. Je hoeft daarom niet veel te klimmen. De fietsroute bestaat uit drie delen: van Maastricht naar Bazel, van Bazel naar Florence en van Florence naar Rome.

De route van Maastricht naar Bazel

Deze route loopt door België (de Belgische Ardennen), Duitsland (de Duitse Eifel), Luxemburgs Klein Zwitserland, Duitsland (de wijngaarden in het Moezeldal), Frankrijk (Lotharingen, de Vogezen, de Elzas) en Zwitserland (Basel).

Een groot deel van deze route fiets je over fietspaden en de route is voor een gedeelte autovrij. Op fietspaden langs het water hoef je nauwelijks te klimmen.

De route van Basel naar Florence

Via de Zwitserland geheel bewegwijzerde route fiets je door het dak van de Rijn en de Thur naar de Bodensee. Je fietst verder door het Rijndal. Na een stukje van Oostenrijk te hebben doorkruist kom je aan in Chur. Via de fraaie Polenweg fiets je naar het aan de voet van de Alpen gelegen Thusis. Wil je klimmen? Klim dan omhoog naar de Splügenpas. Wil je niet klimmen? Dan kun je de spoorlijn van Samedan naar St. Moritz nemen. Dit wordt wel de mooiste spoorweg van Europa genoemd. Je kunt in St. Moritz afdalen naar de Majola. In het Italiaanse plaatsje Chiavenna komen de routes over de Splügenpas en de Majola samen. Over het fietspad langs de rivier fiets je naar het Comomeer.

Je steekt met een pontje over naar Bellagio. Je volgt het fietspad van het aan het einde van het meer gelegen plaatsje Lecco langs de rivier de Adda. Je kunt Bergamo bezoeken of om de stad heen fietsen. Door een golvend landschap fiets je langs Brescia, het aan het Gardameer gelegen Desenzamno en de historische stad Montava. Vervolgens fiets je, vrijwel geheel over fietspaden, naar Modena. Je vervolgt je weg naar Vignola, over een op een oude spoorlijn aangelegd fietspad. Na Vignola kom je bij de Appenijnen. Je volgt de route en neemt de laagste doorsteek door de Appenijnen. Na een afdaling kom je in de in Toscane gelegen stad Pistola.

Je kunt in Toscane kiezen uit twee routes. Je kunt kiezen voor de hoofdroute naar San Gimignano. Deze route sluit mooi aan op de route naar Rome. Bovendien hoef je dan minder te klimmen in Toscane. Je kunt ook kiezen voor de route naar Florence. Je fietst dan over een fietspad de stad Florence binnen.

> De omafiets: Profiteer nu van kortingen tot wel 40%!

Van Florence naar Rome

Volg je de hoofdroute? Dan fiets je over nieuwe fietspaden naar Siena. De hoofdroute loopt door prachtige heuvels. Over kleine verharde wegenfiets je naar Chiusie en verder naar Orvieto. Na Orvieto fiets je langs op tufstenen heuvels gelegen dorpjes. In Caprarola fiets je langs de fraaie Villa Farnese. Je daalt af en volgt het fietspad langs de Tiber. Je fietst het aan de Tiber gelegen Rome binnen.

Enkele tips voor fietsers in Italië

  • De bewegwijzering is in Italië goed of matig. Op sommige plaatsen ontbreekt de bewegwijzering. Het Italiaanse deel van de route naar Rome is niet geheel bewegwijzerd.
  • De drukke wegen in de toeristengebieden en rond de grote steden zijn voor fietsers soms levensgevaarlijk.
  • In het zuiden van Italië kan het in de zomer vaak heet en droog zijn. Temperaturen van veertig graden zijn geen uitzondering, zorg dus dat je altijd voldoende drinken meeneemt.
  • Overnachten kun je op campings, in jeugdherbergen (vooral in noord-Italië), in hotels en in pensions.
  • Wil je vooral kamperen? Dan is enige planning noodzakelijk, want in het zuiden en het noorden zijn minder campings.

> Fietstas kopen: Vandaag vóór 13:00 uur besteld = morgen in huis!

Een fietsvakantie door Tsjechië: Kijk snel hier voor mee informatie!